Hírek

2010.10.16. 09:39

A kereskedelmi láncoknak fájhat legjobban a különadó

A tavalyi adatokhoz képest az energiaszektor adózott eredményének 32 százalékát, a távközlési szolgáltatók profitjuk 73 százalékát veszíthetik el a különadóval, a nagy élelmiszerláncok tavalyi vesztesége pedig négyszeresére emelkedhet – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Opten - Világgazdaság Online

Az Opten Kft. a 2009-es adatok alapján összeállította az új különadókkal sújtott ágazatok árbevételét, adózott eredményét és adófizetési kötelezettségét tartalmazó táblázatot. Az adatok tanúsága szerint a három ágazat nagy szereplőinek mintegy tízezer milliárd forintos árbevételéhez képest az összesen évi 161 milliárd forintos adófizetési kötelezettség nem tűnik teljesíthetetlen elvárásnak. „Más a helyzet azonban, ha a szektorokat külön-külön és nemcsak az árbevétel, hanem az eredmény alapján is megvizsgáljuk, hiszen mindhárom ágazat súlya nagy, de csak a távközlés tartozik a kiemelkedően profitábilis szektorok közé – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója, hozzátéve ugyanakkor, hogy a részletek még sokat változtathatnak a mostani becsléseken.

A három ágazat csaknem a teljes piacot lefedő cégeinek összesített adófizetési kötelezettsége 2009-ben 156 milliárd forint volt, vagyis az új adó megduplázza terheiket. A cégek 2009-es adózott eredménye összesítve 294 milliárd forint volt, vagyis az összesen 161 milliárd forint többletadó a profit 54 százalékát vinné el tavalyihoz hasonló eredmények esetén. „Sajnos a válság Magyarországon még korántsem ért véget, a vásárlóerő s vele a lakossági fogyasztás idén is csökken. A nemfizetés aránya is egyre nagyobb mindenütt, így feltehető, hogy az idei profit egyébként sem érte volna el a tavalyi szintet” – mondja Csorbai Hajnalka, aki szerint így az új teher még nagyobb súllyal esik a latba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!