Hírek

2010.10.12. 07:24

Állami zár alatt a Mal Zrt.

A helyiek örömmel vették, jogászok viszont kétségeiknek adtak hangot annak kapcsán, hogy Orbán Viktor tegnap bejelentette: állami irányítás és állami vagyonkezelés alá helyezi a kormány a vörösiszap-katasztrófáért felelősnek tartott Magyar Alumínium (Mal) Zrt.-t; így újraindulhat a termelés az ajkai timföldgyárban is.

VG

Az állami irányítás kereteit a honvédelmi törvény módosítása tartalmazza, a rendelkezést, amelyet tegnap terjesztett be Hende Csaba tárcavezető, a tervek szerint lapzártánk után fogadta el a parlament.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a felelősök magánvagyonukkal is felelnek, mivel nem természeti csapás okozta a tragédiát, amely a tegnapi adatok szerint nyolc ember életét követelte.

A tragédiával kapcsolatban tegnap őrizetbe vették a Mal Zrt. cégvezetőjét, Bakonyi Zoltánt, akit több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsít a rendőrség.

A biztosítók is a szabályozás felülvizsgálatát sürgetik, miután a szerződések ipari katasztrófákra nem nyújtanak fedezetet, többnyire nem adnak teljes kártérítést a károsultaknak, bár 150 ezer forintos gyorssegélyt méltányosságból kifizetnek. Ilyen helyzetben a károkat a katasztrófát okozó cégek felelősségbiztosítása alapján lehetne megtéríteni, ezeknek azonban jellemzően alacsony a limitjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!