Hírek

2010.10.07. 07:20

Államosítani? Csak átgondoltan!

Nem oldaná meg a központi fenntartás az iskolák és kórházak forráshiányát, a miniszterelnök szerint viszont lenne elég ereje az államnak az egészségügy és az oktatás működtetésére.

VG

Érdemes lenne átgondolni az egészségügyi és az oktatási intézmények állami fennhatóságára vonatkozó javaslatokat – nyilatkozták lapunknak az érintettek Orbán Viktor múlt heti kijelentésével kapcsolatban. A miniszterelnök szerint lenne elég ereje az államnak az egészségügy és az oktatás működtetésére, ha átvenné azokat az önkormányzatoktól. A Világgazdaság által megkérdezett szakértők ugyanakkor nem biztosak abban, a rendszer működtetése olcsóbb lenne pusztán attól, hogy állami kézbe kerül.

Nem oldaná meg a jelenlegi finanszírozási problémákat sem, különösen az egészségügyi intézmények esetében, ahol a kórházak adósságállománya már a nyáron elérte a 38 milliárd forintot. Ezért az esetleges átvétel előtt mindenképpen konszolidációra lenne szükség az ágazatban. Az érintettek és a lapunknak nyilatkozó szakértők ugyanakkor az önkéntesség fontosságát emelik ki, illetve azt, a megváltozott finanszírozás milyen előnyökkel járhat az adott egészségügyi intézmény számára. A közoktatási intézmények állami felügyelet alá vonása Manhertz Károly korábbi szakállamtitkár szerint minőségi és gazdasági szempontból is előnyös lehet, de egyelőre kérdéses, ez a fajta reform együtt járna-e a finanszírozás jelenlegi normatív rendszerének átalakításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!