Hírek

2010.10.05. 08:39

Ausztriáig ér a MÁV-Cargo botrány

A Budapesti Ügyészség kérésére házkutatásokat tartottak hétfőn Ausztriában a volt MÁV Cargo privatizációjának ügyében

NOL - Format

A Format internetes cikke szerint egyebek mellett az új tulajdonos, az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) több magas rangú vezetője ellen folyik nyomozás, azzal a gyanúval, hogy kenőpénzt fizettek egy magyar tanácsadó cégnek. A Magyar Államvasutak teherszállítási leányvállalatát 2008 végén vásárolta meg az osztrák állami vasúttársaság szállítmányozási csoportja, a Rail Cargo Austria (RCA) 102,5 milliárd forintért.

A házkutatásokat a Budapesti Főügyészség kérésére, jogsegély eljárás keretében rendelte el a bécsi vádhatóság - közölte a lappal Eva Habicher, az osztrák korrupcióellenes ügyészség szóvivője. A cikk szerint a tanácsadó cég a Geuronet Bt., amely a Format egy korábbi értesülése szerint 7,1 millió euró sikerdíjat kapott a privatizációkor.

Az osztrák hatóságok hétfőn az ÖBB bécsi központja mellett a vállalat más telephelyein, de magas beosztású igazgatók lakásain is kutattak bizonyítékok után. A sajtóértesülés szerint Gustav Poschalko, Gerhard Leitner és Otto Herko igazgatók irodáiban folyt házkutatás, Poschalkónak és Leitnernek a lakását is átkutatták.

A Format 2008 februárjában arról írt, hogy a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért - sikerdíj gyanánt - 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég, egy 2007. júniusi megbízási szerződés alapján, amelyet Gustav Poschalko, a Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal.

Poschalko cáfolta a korrupciós vádat, a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) azonban a sajtóértesülés nyomán 2008-ban nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!