Hírek

2010.10.19. 10:03

Az Európai Bizottság megtörné a nagy könyvvizsgálók uralmát

Az Európai Bizottság a napokban a pénzügyi auditálás újragondolásáról tett közzé jelentést. A „Könyvvizsgálati politika: A válság tanulsága” címmel kiadott Zöld Könyv szerint a könyvvizsgáló piac koncentráltságának kezelésére hatósági beavatkozásra van szükség. A tőzsdei cégek könyvvizsgálatainak 90 százalékát a tagállamok többségében a Big Four – a Deloitte Touche Tohmatsu, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst & Young és a KPMG tagjai végzik. A Bizottság szerint a nagyobb vagy kritikus méretet elért cég bukása a teljes piacot magával ránthatja.

Világgazdaság Online

Jeremy Newman, a BDO International vezérigazgatója fontos előrelépésnek tartja, hogy végre átfogó vita indult az érintett felek széles körének bevonásával arról, mit kell tenni azért, hogy a pénzügyi kimutatások auditálása és a könyvvizsgálati jelentések „betöltsék rendeltetésüket”.

A világ 115 országában jelen lévő könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózat első embere a Zöld Könyvnek a koncentrációval és piacszerkezettel kapcsolatos megállapításai kapcsán elmondta: „Biztató jelnek tartjuk, hogy a Zöld Könyv kiemelt figyelmet fordít a könyvvizsgálati piac koncentráltságára és a nagy tőzsdei cégek vizsgálatára szakosodott piaci szegmens szerkezetére. Régóta hangoztatjuk, hogy a könyvvizsgálói piac felső szegmensére jellemző koncentráció egészségtelen. Üdvözöljük azt a javaslatot, hogy a törvényhozóknak és a szabályozó hatóságoknak készen kell állniuk a könyvvizsgálói piac koncentráltságának kezelésére, mivel a piac önmagától nyilvánvalóan nem tudja megoldani ezt a kérdést.”
 
A Bizottság Zöld Könyve megállapítja, hogy a tőzsdei cégek könyvvizsgálatainak 90 százalékát a tagállamok többségében a Big Four tagjai végzik, ami „rendkívül megnehezíti” más cégek piacra lépését, „még ha megfelelő kapacitással rendelkeznek is a nemzetközi könyvvizsgálati piacon történő működéshez”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!