Hírek

2010.10.31. 12:25

Balázs: nem biztos, hogy Brüsszelben értik a kormány nyelvezetét

Balázs Péter szerint a magyar kormány a 2011 első felében esedékes EU-elnöksége idején remélhetőleg európai nyelven tud majd kommunikálni.

MTI

A volt külügyminiszter erről egy nemzetközi szakértői konferencia után beszélt a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU). A volt Bajnai-kabinet külügyminisztere reményét fejezte ki: a kormányzat képes lesz úgy ellátni az EU-elnökséget, hogy az EU lesz hatással Magyarországra és nem fordítva.

"Kíváncsian várom, hogy a vezető magyar politikusok képesek lesznek-e európaiul beszélni, mert az a nyelvezet, amelyet az új kormány pedzeget, amelyen az első megszólalásai elhangoztak, nem biztos, hogy Brüsszelben érthetőek" - mondta, utalva a szabadságharcról, a szuverenitásról és a nemzetközi tőke megadóztatásáról szóló nyilatkozatokra. Ha ezek szerinte érthetők Brüsszelben, "az még nagyobb baj, mert szembemegy bizonyos ottani normákkal" - tette hozzá a CEU EU-bővítési központ igazgatója.
 
Balázs Péter előzőleg a tanácskozáson is kifejtette: nemcsak magyar problémáról van szó, több ország belpolitikai nyelvezetét ugyanis alapvetően nem érzik Brüsszelben. Silvio Berlusconi olasz kormányfőre utalva azt mondta, "Brüsszelben abszolút nem értették azt a politikai nyelvezetet, amely otthon nagyon jól sült el".
 
A magyar EU-elnökség esélyeit latolgatva kifejtette: szerencsésebb lett volna, ha a kormányzati struktúrát az EU miniszteri tanácsi szerkezetéhez igazítják és minden posztra nagy nemzetközi gyakorlattal rendelkező személyt állítottak volna.
 
"Látszik, hogy az EU-elnökség abszolút nem volt szempont a kormány szervezeti és személyi kialakításánál" - mondta. A külügyi, belügyi és igazságügyi tárca esetében Balázs Péter nem fél attól, hogy egy váratlan problémát ne tudnának jól kézbe fogni, mert megvan hozzá a tudás és a tapasztalat. "A gazdasági vonalon viszont komolyan tartok attól, hogy egy váratlan ügy esetén, ilyen szervezeti háttérrel, ennyire kialakulatlan kormányzati struktúrában, ahol még nem is rázódtak össze a szuperminisztériumok belülről, gondok lehetnek" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!