Hírek

2010.10.22. 13:12

Elég a 4,5 százalékos minimálbéremelés? - Harc az OÉT-ben

A kormány legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést fog javasolni 2011-re az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT-nek), azonban az inflációt is figyelembe véve ennél nagyobb emelésre is szükség lehet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az OÉT pénteki plenáris ülésén.

Világgazdaság Online

A miniszter szerint 4,5 százalékos minimálbér emelés esetén senki sem jár rosszul a jövőre bevezetendő egykulcsos, 16 százalékos szja kulccsal. Hozzátette azt is, hogy jövőre 3 százalékos gazdasági növekedést és 3,4 százalékos inflációval számol a kormány, ennek alapján megfontolandó, hogy a minimálbér ne csak a mai értékét, de a reálértékét is őrizze meg, s ehhez a 4,5 százaléknál nagyobb mértékben szükséges emelni.

Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke arra hívta fel az MTI figyelmét, hogy a 4,5 százalékos minimálbér-emelés csak az adóváltozás hatását kompenzálja és nem elegendő a reáljövedelem szinten tartására.

Matolcsy György szerint a bevezetendő az egykulcsos adórendszer családbarát, s arányos teherviselést jelent. Az új személyi jövedelemadó rendszer jóval egyszerűbb lesz, s ez az adóbevallásban is megjelenik: a 2010. évi szja bevallás már 14 oldalon lesz lehetséges a mostani 32 oldal helyett, s a 2011. évinél már elegendő lesz egyetlen A/4-es oldal - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!