Hírek

2010.10.20. 17:39

Érkezik az Orionidák-meteorraj

Érkezik az év egyik legjelentősebb és legjobban megismert meteorraja, az október utolsó harmadában jelentkező Orionidák.

Forrás: MTI

Érkezik az év egyik legjelentősebb és legjobban megismert meteorraja, az október utolsó harmadában jelentkező Orionidák. Mint Tepliczky István csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület elnökségi tagja szerdán az MTI-nek elmondta, a meteorraj a Halley-üstökösből származik.

Ily módon, amikor egy ilyen meteor "lángra lobban" bolygónk légkörében, valójában a Halley-üstökös egy-egy darabkáját látjuk elégni. A raj tavaszi párja a májusi Éta Aquaridák, az üstökös pályája ugyanis kétszer is metszi a Föld pályáját. A meteorrajt 1839-ben fedezte fel Edward C. Herrick, de csak egy 1911-es tanulmány vetette fel az Éta Aquaridákkal való kapcsolatát.

"A nagyobb meteorrajokat azokról a csillagképekről nevezik el, amelyek irányából +érkeznek+. Az augusztusban jelentkező Perseidák mintha a Perseus-csillagképből "rajzanának" ki, egy őszi meteorraj, a Tauridák mindkét ága pedig a Bika-csillagkép (Taurus) felől érkezik" - magyarázta a meteorrajok elnevezését Tepliczky István.

Amennyiben egy adott csillagkép már "foglalt", vagy kisebb áramlatról van szó, akkor egyetlen csillaghoz "kapcsolják" a meteorrajt. Ilyenek a Kappa Cygnidák, amelyek a Hattyú-csillagkép egyik tagjáról kapták a nevét. Mivel a Halley-üstökös retrográd irányba kering, a meteorokat "szemből" kapjuk, így légkörbe érkezési sebességük igen nagy, átlagosan 60 kilométer másodpercenként.

"Ugyanebben az időszakban más, kisebb rajok is jelentkeznek, például a déli és az északi Tauridák. Utóbbiak sokkal lassúbbak. Ennek alapján lehet őket megkülönböztetni egymástól: amelyik gyors, az Orionida, amelyik lassúbb, valami más" - emelte ki a csillagász. Ismertetése szerint az Orionida-meteorraj tagjai viszonylag látványosak. "Üstökösből erednek, az üstökösök anyaga általában kissé lazább, a keményebb porszemcséket fagyott gázok veszik körül. Amikor ezek a légkörbe érnek, elégnek, látványos nyomot hagyva maguk után" - mondta. Mint hozzátette, vannak olyan meteorrajok, amelyek kisbolygókból származnak, anyaguk tömörebb, és így kevésbé látványos "előadásban" részesítik a szemlélődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!