Hírek

2010.10.23. 10:32

Gyurcsány helyett Botkát tartják az MSZP megmentőjének a szimpatizánsok

Az érvényesen válaszolók mindösszesen 16 százaléka véli úgy, hogy Gyurcsány Ferenc lehet az MSZP megmentője. Ezzel szemben Botka Lászlóról 46 százalék gondolja, hogy vezetésével megerősödhetnek a szocialisták - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

Nézőpont Intézet

A volt miniszterelnök három, „nélküle elért” választási vereség után platformalapításával egyértelműen újra bejelentkezett a párt irányvonalának meghatározására. Ebben azonban nem csak az MSZP egyes meghatározó politikusai és a választópolgárok túlnyomó többsége, de a szocialista szimpatizánsok sem támogatják.

Az MSZP a 2009-es és 2010-es választási vereségek után egyértelműen öndefiníciós válsággal küszködik, a pártnak sem a két nyári kongresszus, sem az amúgy régi arcokból álló új vezetőség nem tudott határozott karaktert adni. Mivel Gyurcsány Ferenc lemondását követően sem tudtak javítani népszerűségi mutatóikon, és a hitelességét vesztett korábbi kormányfő időleges háttérbe vonulása után is súlyos választási vereségeket voltak kénytelenek elkönyvelni, Gyurcsány joggal gondolhatja úgy, hogy elérkezett számára a fokozatos visszatéréshez szükséges „kegyelmi pillanat” - áll az intézet elemzésében.

A számok ugyanis azt mutatják, hogy nem csak az érvényesen válaszolók döntő többsége, de az MSZP mellett ezidáig kitartó szavazók sem hisznek Gyurcsány „messianisztikus” képességében. Azon szocialista szimpatizánsok közül ugyanis, akik mindkét politikust ismerik, mindösszesen 35 százaléknyian tartják alkalmasnak Gyurcsányt arra, hogy a párt megmentője legyen – míg Botka László szegedi polgármesterben több mint kétszer ennyien, 78 százaléknyian bíznak.

További részletek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!