Hírek

2010.10.12. 10:46

Iszapömlés: elkészült a védőgát - nem kutatnak eltüntek után

Elkészült a védőgát, a helyiek azonban nem nyugodtak meg. A védőgát teljes biztonsággal képes megakadályozni a további baleseteket - mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő.

MR1-Kossuth Rádió - Világgazdaság Online

Nagyjából elkészült az a védőgát, amely Kolontárt és a környező településeket óvja majd meg egy esetleges újabb iszapömléstől - jelentette be az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a kármentesítési szóvivő. Dobson Tibor elmondta: a gát teljes biztonsággal képes megakadályozni a további baleseteket. A Torna-patak és a gát között még nyolc lakóházat kell lebontani a teljes védmű megépítéséhez, ez megnövekedett tehergépkocsi-forgalommal és nagy porral jár - tájékoztatott Dobson Tibor.

Dobson Tibor elmondta azt is, hogy a légszennyezettséget folyamatosan mérik, és az adatok szerint szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket.Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedden újratárgyalja Kolontár kitelepítését.

Már nem kutatnak eltűntek után az iszap-katasztrófa helyszínén. Hétfőn újabb holttestre bukkantak, ezzel nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma. Mintegy ötvenen vannak még kórházban. A legsúlyosabb sérült, egy idős férfi állapota nem javul, továbbra sem tudják levenni a lélegeztető gépről.

A helyreállítás ugyan megkezdődött, de a helyiek hosszú távú következményektől tartanak. Toldi Tamás, Devecser polgármestere a Világgazdaságnak elmondta: a munkahelyek elvesztése nem súlyos mértékű, nagyobb időtávon azonban katasztrofális lehetne a helyzet állami segítség nélkül. A környező mezőgazdasági területek egyik pillanatról a másikra elértéktelenedtek. A cél most elmondása szerint elérni a kormánynál, hogy az állam cserélje el a sérült külterületeket használható földekre, akár Devecser határában, akár valamivel távolabb, a Marcal mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!