Hírek

2010.10.07. 17:59

Itt nem lehet élni

A vörösiszap pusztítása olyan mértékű volt Kolontáron, hogy a helyszínen járó miniszterelnök nem látta értelmét az elöntött terület helyreállításának.

Éber Sándor

„Itt nem lehet élni” – mondta a vörösiszap katasztrófa helyszínén, Kolontáron a miniszterelnök. Orbán Viktor nem látta értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet, amelyet elöntött a vörösiszap. Kijelentette, össze kell gyűjteni az embereket, mondják meg, hogy mit szeretnének. Akikkel ő találkozott, azok nem nagyon tudják elképzelni, hogy úgy folytassák itt az életüket, mintha mi sem történt volna. „Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak” – mondta Orbán. Aki a faluban sem maradna, segíteni kell abban, hogy máshol tudjon új életet kezdeni. „Ez egy olyan természeti katasztrófa, amire nem volt példa Magyarországon” – hangoztatta a miniszterelnök.

Felelőtlenség
„Az emberi mulasztás ténye több mint valószínű, a felelősséget meg kell állapítani, az embereket kártalanítani kell” – jelentette ki a kormányfő. Szerinte aki ilyen helyzetbe hozta az embereket, annak meg kell kapnia azt a büntetést, amit a törvény előír, a lehető legszigorúbban kell az ügyet kivizsgálni. „Ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal. Ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán szerint az nem lehetséges, hogy a tározó fala ilyen hirtelen meginduljon, valószínűbb, hogy hosszabb folyamat következményéről van szó, amit észlelni kellett volna.

Segélynyújtás
A miniszterelnök egyeztetni fog George Patakival, New York állam volt kormányzójával egy olyan alap létrehozásáról, ahová a külföldön élő, tehetősebb magyarok küldhetik felajánlásaikat. Kijelentette, hogy Magyarország elég erős ország ahhoz, hogy egy ilyen katasztrófa következményeit egyedül is elhárítsa. Nem külföldi pénzügyi segítségre van szükségünk, hanem inkább azokra a tapasztalatokra, amelyek segíthetnek a károk felszámolásában. Magyarország a hasonló katasztrófákra létrehozott uniós alapot igénybe fogja venni. „Ne a pénzüket féltsék, az embereket sajnálják” – reagált Orbán arra a felvetésre, hogy a Mal Zrt. túlzónak tartja a korábban emlegetett 10 milliárd forintos kárösszeget.

Kármentesítés
A kárfelszámolást irányító ügyletes katasztrófavédelmi parancsnok, Muhoray Árpád közölte, hogy 142 gép, 649 ember dolgozik a térségben a kárfelszámoláson. Tovább folytatják a három eltűnt ember felkutatását.
Az utcák és járdák takarítását követően elkezdődhet a lakóházak külső tisztítása a vörösiszappal elöntött területeken – mondta tegnap a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Lasztovicza Jenő. A házak belső tisztítását Kolontáron már elkezdték, a vastagabb iszapréteggel borított udvarokban rakodógépekkel takarítják el és gyűjtik össze a szennyeződést, amit a MAL Zrt. által kijelölt tározókba szállítanak.
A MAL Zrt. beszámolt arról, hogy folyamatban van az átszakadt gát helyreállítása, az övárok melletti első út 20 méter hosszú szakasza elkészült. Az út melletti pernyegátból újabb 10 méter épült már, 60 centiméteres magasságban.

Biztosítás
Az Aegon biztosító kárszakértői szerint egymilliárd forintnyi kár keletkezhetett azon iszapkárosultak vagyontárgyaiban, akiknek a társaságnál volt lakásbiztosításuk. A Nemzeti Segélyvonalon eddig 80 millió forintnyi lakossági felajánlás történt.
A Jobbik az LMP támogatásával indítványt nyújtott be a katasztrófát kivizsgáló eseti bizottság felállítására a parlamentben. A Jobbik Ajkán egy vörösiszappal teli gyermekfürdőkádat helyezett el a timföldgyár bejárata mellett, mondván: ha veszélytelen az anyag, fürödjenek meg benne a Mal Zrt. vezetői.

Kipusztult a Marcal élővilága

A katasztrófavédelem mérései szerint az ivóvízbázisok nincsenek veszélyben, az ivóvíz nem tartalmaz nehézfémet. A Torna-patak után a Marcal folyó élővilága is teljesen kipusztult. Az erősen lúgos szennyezés tegnap először a Rábát, a Mosoni-Dunát, majd a Duna főágát is elérte. A szennyezést savasító gipsszel próbálják higítani.
A kezdetben 13-as PH-értékű szennyező anyag a Marcalban már 10-es érték alá hígult, a szakemberek szerint 9-es érték alatt már bizonyosan nem veszélyeztetné a környezetet. A magyar folyók kémhatása normális esetben alapvetően enyhén lúgos, 7–8,5 pH táján, a Dunáé 7–7,5. Egyesek szerint még kérdéses, hogy a lúgosításra használt anyagok – ecetsav, gipsz – nem okoznak később károkat, például nem szabadítanak-e fel nehézfémeket. A vörösiszap eltávolítására fenékküszöböket építenek, valamint a Veszprém megyei Bánhalmapuszta közelében kivezetik Marcalt a medréből egy húszhektáros területre.
A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy senki se egyen – vagy érintkezzen – a vizekben megdöglött halakból, és a folyók mentén elhullott vadakból.
A szlovák környezetvédők nem számítanak arra, hogy a Duna szlovákiai szakaszát veszélyeztethetné a szennyezett vörösiszap.
Az iszapömlés miatt több mint 150 sérültet láttak el eddig a kórházak. A sérültek többsége vegyi égési sérülést szenvedett, 11 ember állapota továbbra is súlyos vagy életveszélyes.     
„A vörösiszap által elöntött területeken egyetlen helyszínen sincs az egészségügyi határértéket meghaladó radioaktivitás” – közölte honvédelmi miniszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) méréseire hivatkozva. Hende Csaba kiemelte, hogy a vörösiszap veszélyes anyagnak minősíthető a nátron-lúg tartalom miatt, de nehézfémtartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket.

Csak Kolontárra mert elmenni a Mal Zrt. képviselője

„Volt kárelhárítási és katasztrófavédelmi terve a MAL Zrt.-nek, de az események villámgyorsan következtek be hétfő délután” – mondta a kolontári lakossági fórumon a cég műszaki igazgatója. Az áldozatok családjainak részvétét kifejező Deák József nem mert az emberek közé menni, hanem egy rendőrségi autóból, egy hangszórón keresztül beszélt a felháborodott helyiekkel. A műszaki igazgató nem tudott arra válaszolni, hogy a cég milyen megoldásokat tud ajánlani a kárt szenvedett lakosok kártalanítására, és arra sem, hogy ki tehető felelőssé a négy halálos áldozatot követelő tragédiáért.
A kolontáriak a vörösiszappal elöntött és részben lakhatatlanná vált kolontári településrész eldózerolását követelték. Pertársaságot alakítanak a MAL Zrt. ellen, és a kártalanítási eljárás képviseletével egy budapesti ügyvédi irodát bíztak meg. A négy halálos áldozat emlékére a helyiek mécseseket gyújtottak.
Teljes földcserét követeltek a vörösiszappal szennyezett területen a devecseri önkormányzat szerda esti lakossági fórumán. A résztvevők erősen kifogásolták, hogy az iszapömlésért felelős cég képviseletében senki nincs jelen. Az érintettek többek között felvetették azt, hogy miként kapnak azok a károsultak szabadságot a munkahelyüktől, akiknek otthonaikat kell menteniük. Érdeklődtek, jár-e kártérítés azoknak az autótulajdonosoknak, akinek elsodorta járművét a lavina, de nem Devecserben van a bejelentett lakhelyük. Megkérdezték, hogy eltűnt irataikat méltányosságból ingyen elkészítik-e nekik. Többen megkérdőjelezték, hogy elégséges-e a tanácsolt védelmi ruha, mivel aki órákon át az iszappal dolgozik azok fulladást éreznek. Azt is vitatták, hogy a ruhákból mosással kijön a vörös folt. Sérelmezték, hogy többen visszaéltek a devecserieknek juttatott segélyszállítmányokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!