Hírek

2010.10.06. 11:42

Jól járnak a gyerekesek az adórendszer átalakításával

A kormány a személyi jövedelemadó-rendszer szabályait három évre már most törvénybe iktatja, és jelentős könnyítést kapnak a gyermeket nevelők - írja az index.hu-ra hivatkozva az MTI eco.

Index - MTI Eco

Jövőre az egygyerekesek is kapnak családi adókedvezményt. Marad a félszuperbruttó adóalap, de 2013-ra teljesen eltűnik. Nő a minimálbér, szűkül az adójóváírásra jogosultak köre. A számítások szerint 300-400 milliárd forint marad a munkát vállalók zsebében. Az így keletkező költségvetési lyukat jövedékiadó-emeléssel, a Robin Hood-adó meghosszabbításával, a távközlési szektorra kivetendő extraadóval és kiadáscsökkentéssel foltozná be a kabinet.

Jövőre 16 százalékos, egykulcsos szja lesz, azt viszont nem a bruttó bérből fogják levonni, hanem megmarad a mai "félszuperbruttó" adóalap, vagyis a bruttó bért felszorozzák 1,27-tel, és ez után kell leróni a 16 százalékot. Másképpen: a munkaadót terhelő járulékkal korrigálják a bruttó bért, így adódik az adóalap.

Az index.hu úgy értesült, hogy 2012-ben a bruttó bért csak 1,135-tel kellene majd megszorozni, vagyis a munkaadót terhelő járulékmérték felével kellene csak korrigálni a bruttó bért, majd 2013-tól teljesen visszatérünk a bruttó bérre mint adóalapra.

Az adóalap átalakítására vonatkozó ütemezés azt eredményezi, hogy az effektív adókulcs a mostani 21,6 százalékról jövőre 20,3-ra, 2012-re 18,2 százalékra csökkenne, és 2013-ra megegyező lenne a névleges, 16 százalékos adókulccsal.

A hírportál emlékeztet arra, hogy most kétkulcsos az szja-rendszer: évi ötmillió forintos félszuperbruttó adóalapig 17 százalékos szja-t kell leróni, afelett pedig 32 százalékot. A parlament még 2009 őszén törvénybe iktatta a 2011-es adótáblát is, ami annyiban különbözik az ideitől, hogy a 17 százalék határa évi 15 millió forintra nőne. Ezt hatályon kívül helyezik még mielőtt életbe lépne.

Karakteres változás lesz az is - írja az index.hu, hogy már az egygyerekes szülők is élhetnek a családi adókedvezménnyel. Most csak az kaphat havonta gyerekenként négyezer forint adókedvezményt, akinek legalább három gyereke van és csak az egyik szülő veheti igénybe.

Jövőre az egy vagy két gyereket nevelő szülő is kaphat adókedvezményt, méghozzá gyerekenként havi nyolc-tízezer forint körüli összeget - olvasható az index.hu-n. A három-, vagy többgyerekesek gyerekenként havi 15-20 ezer forinttal mérsékelhetik az adójukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!