Hírek

2010.10.01. 14:53

Matolcsy: 35 milliárd forintot szedünk be a Moltól, és más állami cégektől

A nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben úgy nyilatkozott: Magyarország tartani fogja az idei hiánycélt.

Reuters - Világgazdaság Online

Magyarország mind az idei, mind a 2011-es hiánycélt tartani fogja – mondta Matolcsy György az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóját követően. A nemzetgazdasági miniszter szerint a hiány csökkentéséhez szükséges egy egyszeri kifizetés a Mol részéről, előzetes befizetések bizonyos állami vállalatoktól, valamint a széndioxid kvóták után járó térítés.

"Ami a költségvetésen tátongó feketelyukat illeti, ennek nagy részét a bankadó tölti majd ki" – idézi a Reuters Matolcsy Györgyöt. A tárcavezető közlése szerint a Molnak és más állami cégeknek 35 milliárd forinttal kell hozzájárulnia a büdzséhez.

Mint arról beszámoltunk, a KSH korrigálta a 2009. évi adatokat: a kormányzati szektor "maastrichti" hiánya tavaly a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1.136 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, szemben a korábban közölt 4,0 százalékkal (1.035 milliárd forint). A kormányzati szektor bevételei a márciusi 11.945 milliárd forintról 12.012 milliárd forintra, azaz 63 milliárd forinttal nőttek a mostani kimutatásban. A kiadások összege 12.984 milliárd forintról 164 milliárd forinttal, 13.148 milliárd forintra emelkedett.

Lehmann Anna, a Központi Statisztikai Hivatal szakértője az MTI-nek elmondta: az uniós projektek végelszámolásánál, illetve a zárások idejét tekintve történtek pontosítások. A korábbiakhoz képest pontosabbá vált, hogy milyen bevételeket lehet az ESA-hiány számításában elszámolni a tavalyi évre. A beruházásokra vonatkozó adatokat tavasszal egy statisztikai kérdőív alapján állítja össze a hivatal, és ezek szintén később lesznek végelegesek.

Orbán Viktor egy tegnapi interjúban említette, hogy 100 milliárd forint hiányzik a költségvetésből. Oszkó Péter szerint azonban nem történt semmi különös, a tavalyi költségvetési hiány egy végleges szám, mely pénzforgalmi szemléletű, és nem változott meg azóta sem. A volt pénzügyminiszter lapunknak adott miniinterjújában felhívta a figyelmet, tavaly ugyanez történt: márciusban 3,4 százalékra tette az Európai Unió a költségvetés 2008-as hiányát, melyet szeptemberre 3,8 százalékra módosítottak.

Barta György, a CIB Bank elemzője a Világgazdaság Online-nak adott nyilatkozatában szintén megerősítette, hogy tartható az idei hiánycél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!