Hírek

2010.10.18. 08:40

Merkel: A multikulti koncepciónak vége

Éleződnek a németországi viták a bevándorlók integrációjáról – Fokozódó idegenellenesség. Németországban egyre hevesebb a polémia a bevándorlásról. A hétvégi megszólalások is ezt igazolják.

VG

Christian Wulff német államfő ma kezdődő törökországi látogatásán az egyik fő téma lesz a bevándorlás, tekintettel a németországi törökök igen nagy számára. A német kancellár is megszólalt a bevándorlásról folyó, egyre éleződő vitában. A multikulturális társadalom felépítésére tett erőfeszítések megbuktak – mondta Angela Merkel a fiatal kereszténydemokraták szombati potsdami országos gyűlésén. A bevándorlóknak nemcsak a német törvényeket szükséges betartaniuk, hanem meg kell tanulniuk németül, és jobban kell integrálódniuk a társadalomba. Az elképzelés, hogy a népcsoportok békésen élnek egymás mellett, nem vált be – hangsúlyozta a kancellár.

Szakértők szerint nagy nyomás nehezedik Merkelre a jobboldali pártok részéről, hogy keményebben lépjen fel a bevándorlókkal szemben, és követelje meg tőlük a nagyobb fokú beilleszkedést, a német nyelv jobb ismeretét.

A viták hátterében a németek egyre erősebb bevándorlásellenessége húzódik meg. A szociáldemokratákhoz közel álló Friedrich Ebert Alapítvány felmérése szerint a németek 30 százaléka vélekedik úgy, hogy országukat elárasztották a külföldiek. Körülbelül ugyanennyien gondolják, hogy a 16 millió németországi bevándorló nagy része a szociális segélyezés miatt érkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!