Hírek

2010.10.18. 10:18

Nem kínálhat október 20-tól kötelező gépjármű-biztosítást az AIM

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ma közzétett határozatában 2010. október 20-tól megtiltotta az AIM Általános Biztosító Zrt. számára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termék terjesztését. A tiltás a biztosító kgfb alágazatra vonatkozó tevékenységi engedélyének visszavonásáig hatályos. Az AIM egyéb biztosítási tevékenységét a határozat nem érinti, a biztosító így továbbra is működhet a magyar biztosítási piacon.

Világgazdaság Online

Az AIM a PSZÁF határozata alapján 2010. október 19. napját követően kgfb termékre tett ajánlatot nem fogadhat el, a flottákhoz tartozó újabb gépjárművet nem biztosíthat, és a 2011. évre vonatkozóan kgfb díjtarifát nem hirdethet meg. A biztosító ugyanakkor köteles az általa már korábban megkötött kgfb-szerződésekből eredő valamennyi kötelezettségének teljesítésére. A döntés előzménye, hogy cég a múlt héten közölte, miszerint nem hirdet új gépjármű felelősségbiztosítási díjat (kgfb) a hamarosan induló kampányban és várhatóan felmondja a nála kötött szerződéseket – becslések szerint csaknem 60 ezret -, függetlenül attól, hogy kinek, mikor van a fordulója.

A Felügyelet kötelezte a biztosítót arra, hogy 2010. december 31-től havonta adjon tájékoztatást a kgfb tevékenységének megszüntetésére vonatkozó, 2010. október 8-án kelt intézkedési tervének végrehajtásáról. Év végétől az AIM ugyancsak havonta köteles számot adni kgfb szerződés-állományának, kárkifizetési adatainak, illetve az alágazathoz kötődő egyes tartalékainak alakulásáról. A biztosítónak 2010 végére alkalmassá kell tennie nyilvántartását és belső szabályozási rendszerét arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően kezelni tudja az intézkedési terv szerint csökkenő kgfb szerződés-állományából és a szolgáltatási kötelezettségekből adódó feladatokat.

A Felügyelet a határozatot megalapozó cél- és utóvizsgálatában megállapította: a biztosító kgfb állomány-nyilvántartásának és -kezelésének valamennyi területén számos alkalommal megsértette a jogszabályokat. A biztosító így a vizsgált időszakban nem volt képes eleget tenni a szerződő felekkel, a károsultakkal és a hatóságokkal szemben fennálló jogszabályi kötelezettségei jelentős részének. Ezért a Felügyelet megállapítása szerint a biztosító kgfb terméke terjesztésének körülményei jogszabálysértőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!