Hírek

2010.10.18. 14:47

Orbán akcióterve 2.0: senkit sem lehet tőzsdézésre kényszeríteni

Közös holdingba kerül a Volán és a MÁV - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben. Szerinte a bürokrácia és a túlszabályozottság a korrupció melegágya, így az önérdeknek az állami működésben nincs helye.

Világgazdaság Online

A miniszterelnök az év legfontosabb politikai történésének nevezte a választást. Szerinte az októberi voksolás véglegesen felhatalmazást adott a kormánynak arra, hogy a szükséges változtatásokat meghozza - tette hozzá Orbán Viktor .

Új időszámítás kezdődött a politikában - hívta fel a figyelmet Orbán, amely a gazdaság helyreállítását célozza. Szerinte a gazdasági mélyrepülés nem a lakosság hibája, hanem a hibás gazdaságpolitikáé.

Orbán szerint a gazdaság elsüllyedt a korrupcióban, ezért a gazdaság csődközeli helyzetbe jutott. Az állam piacosítása nem működhető, s a közédeket csak az állam érvényesítheti - tette hozzá.

A munkahelyek megőrzése, bürokrácia csökkentése az Orbán-kormány második akciótervének célja. Orbán szerint mindenkinek ugyanakkora terhet kell vállalnia.

A miniszterelnök szerint a válságadó arányos, s tisztán közölték, mely szektortól, mekkora hozzájárulást kérnek. Ezek a szektorok olyan extraprofitot tudnak termelni, amelyről a kormány nem mondhat le, ha az oktatási, egészségügyi szektor átlakítását szeretné. A kormányfő érvelése szerint az extraprofitból futja a különadók kifizetés, hiszen korábban az ország segített a gazdaság szereplőinek kilábalni a válságból, most pedig, amikor a cégek már túljutottak a nehezén, úgy igazságos, hogy most ők segítsenek az országon. (A bankadó és a kereskedelmi láncokra kivetendő különadó hatására több pénzintézet, illetve kereskedelmi lánc - többek között a Tesco is - válik veszteségessé. A szerk.)

A kormány továbbá tárgyalásokat kezdeményez az önkormányzatokkal az általuk működtetett vállalatok további sorsáról. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a ppp-konstrukciókban az önérdek kiszorította a közérdeket. Ezért ezek felülvizsgálatát, és felfüggesztését kezdeményezte.

Orbán a vezérszónokok reagálásaira adott viszontválaszában leszögezte, felelmelt kézzel nem lehet csatába menni, így a bankadót hozta fel példaként, ahol szerinte nem lehet az ügyfelekre hárítani a különadót.

Orbán az magánnyugdíjpénztárakat illetően az Egyesült Államokat hozta fel negatív példaként, valamint felhívta a figyelmet, hogy állami kényszerrel létrehozott rendszert sehol nem vezettek be Európában. Szerinte egy magánvállalkozás sem biztosíthatja a nyugdíjak kifizetését, és értékállóságát. (Ezzel szemben most is létezik garancia: A hozamokra külön is garanciát vállal a Pénztárak Garancia Alapja, amely biztosítja, hogy a teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan a tagi befizetések az inflációval megegyező hozamot garantáltan megőrizzék. A szerk. További információ: http://www.pga.org.hu/ Abban az esetben, ha a pénztár nem képes fedezni a kifizetést, az állam vállal garanciát.) "Senkit sem lehet tőzsdézésre kényszeríteni" - indokolta a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe való visszalépés biztosítását a kormányfő. A kormányfő szerint mindenkinek biztosítani kell az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségét, aki azonban maradni akar, az maradhát, ám az ő figyelmüket is felhívják a veszélyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!