Hírek

2010.10.09. 14:18

Orbán: gát építésével védjük meg az értékeket Kolontáron

Felkészültünk a baj elhárítására, egy újabb gátszakadás esetén meg tudjuk védeni Devecser hatezer lakosát, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak - mondta Orbán Viktor kormányfő azt követően, hogy a kabinet több tagjával megtekintette az ajkai zagytározó újabb repedését, amely 7 centiméteres.

MTI

A kormányfő az ajkai tűzoltóságon rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: félmillió köbméter iszap ömölhet ki a leszakadt sarkú tározóból a településekre, ezért került sor Kolontár 715 lakosának kimenekítésére. Az éjszaka folyamán hozott döntést délelőtt 9 órára végrehajtották, és Devecser 6 ezer lakóját is felkészítették egy hasonló intézkedésre.

Ezekre utalva a miniszterelnök úgy fogalmazott: "szomorúság, nyugtalanság van, pánik nincs". A honvédség 319 katonája és 127 járműje, valamint öt vasúti vagon készen áll az emberek esetleges kimenekítésére Devecserben, a települések határában minden szükséges műszaki eszköz és a szennyeződés közömbösítésére alkalmas anyag rendelkezésre áll - fűzte hozzá a kormányfő. A kiürített Veszprém megyei faluban megteremtették a vagyonbiztonságot - mondta Orbán Viktor.
 
A kormányfő bejelentése szerint egy gát megépítésével próbálják elterelni az esetlegesen kiáradó iszapot, és megvédeni az emberek életét és értékeit. Olyan mértékben megsérült az ajkai vörösiszap zagytározója, hogy feltehetően ismét bedőlhet. Az összes magyarországi vörösiszap-tározó ellenőrzése már zajlik - erősítette meg kérdésre válaszolva a miniszterelnök.
 
A Mal Zrt. üzemének újraindítása kizárólag kormánydöntéssel lehetséges, ez a döntés egészen biztosan nem fog a hétvégén megszületni, leghamarabb hétfőn történhet - hangsúlyozta Orbán Viktor. "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában eddig szokás volt - mondta a felelősségre vonásra utalva, és hozzátette: "Magyarországon néhány hónapja új időszámítás kezdődött". Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg még nincs olyan információ, amely alapján az emberi felelősség voltát pontosan meg tudnák állapítani, de határozottan állítja, hogy emberi felelősséget kell keresni.
 
Devecsert egyelőre nem kell kitelepíteni, erre csak a zagytározó esetleges átszakadása esetén lesz szükség, de a lakosoknak fel kell készülniük az esetleges kitelepítésre - mondta Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő szombat reggel az MTI-nek. Hangsúlyozta: Devecser lakosságának az esetleges kitelepítésre kell felkészülnie, de erre még nincs szükség.
 
Helikopterekkel ellenőrzik az ajkai vörösiszap-zagytározó sérüléseit és vízszintjét, ennek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról.  Az MTI tudósítója a kiürített Kolontáron megtudta azt is, fokozott készültséget rendeltek el a katonaság, a rendőrség és a légierő állománya körében, továbbá egy másik MD-500 helikopter is készültségben áll, speciális felderítő eszközökkel, köztük hőkamerával és mérőműszerekkel. Az eddigi megállapítások szerint a zagytározó északi oldalán keletkeztek újabb repedések és szakadások.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!