Hírek

2010.10.01. 17:28

Orbán: Világszabadalom lesz a magyar adórendszer

A miniszterelnök szerint Magyarországon az egymillió munkahely mellett egymillió gyermek is hiányzik. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában arra buzdítja a családokat, hogy legalább két gyermeket vállaljanak, úgy, hogy emellett még, ha akarnak, dolgozhassanak is.

InfoRádió

Világszabadalom lesz az adórendszer

Világszabadalomnak nevezte a január elsejétől tervezett, egykulcsos adórendszert a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: ezt kombinálják majd a családi adózással, és ezzel együtt a rendszer nem lesz bonyolultabb.

A kormányfő úgy fogalmazott: ígéretet kapott Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől arra, hogy jóval egyszerűbb lesz az adózás, és a bevallás valóban nem lesz nagyobb egy söralátétnél.

Mindenképpen szeretné a kormány megvalósítani, hogy az új adórendszer ne csupán munkabarát legyen, hanem családbarát is - jelentette ki.

A szociális ellátásokban tervezhető bővítésekről Orbán Viktor elmondta: ennek lehetőségei a gazdaság teljesítőképességétől függenek. Ha jelentős a növekedés, akkor tud a kormány nagyvonalúbb ellátási rendszert létrehozni - mondta a miniszterelnök.

Számunkra minden gyermek és minden család fontos, de a társadalmi cél világosan megfogalmazható: Magyarországon hiányzik egymillió munkahely és egymillió gyermek - jelentette ki.

Ösztönözni a családokat

Orbán Viktor leszögezte: hazánknak arra van szüksége, hogy a házaspáronként mostani - képletesen szólva - 1,3 vagy másfél gyerek helyett legalább kettő szülessen.

De még ezzel sem vagyunk kinn a vízből - tette hozzá a kormányfő, mert, mint mondta, ha két szülőre két gyermek jut, akkor még mindig nem tudjuk pótolni az elmúlt néhány évben elvesztegetett egymillió utódot.

A családokat szeretnénk arra ösztönözni, hogy vállaljanak több gyermeket, de közben meg legyen a lehetőségük arra, hogy dolgozhassanak - fejtette ki a miniszterelnök. Hozzátette: az is fontos, hogy ne menjenek tönkre anyagilag azok a fiatalok, akik három gyermeket akarnak, és mellette munkát vállalnának. Ezért kell kombinálni a családi adórendszert az arányos adórendszerrel - jegyezte meg Orbán Viktor.

A politikus hangsúlyozta: a kormány nem akarja eldönteni, hogy otthon maradjon-e az anya vagy az apa a gyermekkel. Ezt rá kell bízni a szülőkre. A kormánynak itt abban lehet szerepe, hogy lehetőségeket kínál föl, és olyan gazdasági szabályzórendszert működtet, ahol a család el tudja dönteni, melyik utat járja - fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!