Hírek

2010.10.29. 16:21

Rendeletet alkothat és perelhet a jövőben a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) önálló alkotmányos szerv lesz, rendeletet alkothat, a fogyasztók érdekében közérdekű pert indíthat, és békéltető testületet működtet - egyebek mellett ezt tartalmazza a felügyelet működését újraszabályozó törvény, amelyet pénteken nyújtott be a parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

MTI Eco

A pénzügyi békéltető testület eljárási költségét a vesztes fél fizeti, a határozat pedig akkor támadható meg bíróságon, ha a testület ajánlása jogsértő, ilyenkor a testület lesz az alperes.

Az új törvény átveszi a hatályos PSZÁF törvény legtöbb szabályát, és kiegészíti azokat. A felügyelet elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki 6 évre. A két alelnököt az elnök javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, szintén 6 évre. A pénzügyi békéltető testület elnökét pedig a felügyeleti elnök nevezi ki, ugyan csak 6 évre.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel foglalkozó rész egyebek közt a bírság összegét is meghatározza. Ez 15 ezer forinttól indul, és 2 milliárd forintig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!