Hírek

2010.10.07. 11:34

Szabályozzák az otthon szülést, a döntés az anya joga

A kormány érzékeli az otthonszüléssel kapcsolatos dilemmák súlyosságát és a terület szabályozatlanságát, ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségügyi Államtitkársága már dolgozik az otthonszülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán.

Világgazdaság Online

Ez azért került ismét napirendre, mert a napokban egy otthoni szülés során veszélybe került egy kisbaba élete, amit összefüggésbe hoztak a hatóságok Geréb Ágnes pszichológus, szülész-nőgyógyász és független bábával és hatósági nyomozás indult. Geréb Ágnest 1977-től az apás szülés, majd az otthonszülés hazai úttörőjeként emlegetnek.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a Világgazdaságnak eljuttatott közleménye szerint az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívni a figyelmet, hogy az otthonszülés biztonságos lebonyolításának a szakmai, az egészségügyi és a tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!