Hírek

2010.10.15. 07:06

Százmilliárdok jöhetnek

A még az előző kormány által vállalt 870 milliárd forintnál jóval alacsonyabb, mintegy 700 milliárd lehet az idei költségvetési hiány az újabb kormányzati lépések hatására.

VG

Számításaink szerint az évből hátralévő három hónap várható egyenlegét, a kilátásba helyezett különadókat és a magán-nyugdíjpénztári járulékok november 1-jétől történő átirányítását figyelembe véve a GDP 2,6 százalékára szorítható a pénzforgalom szerinti deficit.

Kérdés, ez az EU számára mérvadó eredményszemléletű elszámolásban mennyit takar, nem biztos, hogy Brüsszel rábólint a nyugdíjjárulékok „bekalapozására”. A terveket heves tiltakozás övezi. Kozek András, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja szerint havi átlagosan tízezer forintot vesz el a kormány a még aktív korú, 20–50 éves lakosság nyugdíjcélokra félretett pénzéből.

Heves viták övezik a telekommunikációs, energiaipari és kereskedelmi cégekre kivetendő, három évre szóló különadókat is. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megerősítette: a kormány az adott vállalatok nyereségének mintegy felét vonná el „válságadó” formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!