Hírek

2010.11.16. 05:00

Reformtervek tavasszal

A jövő évi költségvetés az első lépés az adósságcsapdából való szabadulás felé – fogalmazott tegnapi országgyűlési felszólalásában Orbán Viktor kormányfő, aki szerint 70 százalék alá csökkenhet az államadósság GDP-arányos mértéke.

VG-összefoglaló

A miniszterelnök hozzátette: amennyiben a gazdasági bővülés üteme 3 százalék felett alakul, 2014–15-re 70 százalék alá csökkenhet az államadósság mértéke a bruttó hazai termék arányában. A jövő évi költségvetés általános vitájának elején Orbán Viktor leszögezte: adósságszolgálati kiadások nélkül jövőre már mintegy 200-240 milliárd forintnyi többletet mutatna a büdzsé.

A költségvetési javaslatot ismertető Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leszögezte: a növekedés beindításához adóreformra, valamint széles körű szerkezeti reformokra van szükség. Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke pedig arra figyelmeztetett: félő, hogy túlságosan optimisták a növekedéssel és foglalkoztatásbővüléssel kapcsolatos kormányzati tervek. Elemzők pedig elsősorban azt kifogásolják, hogy a valós megtakarítást ígérő szerkezeti reformokról még mindig nem hangzottak el konkrét tervek; a miniszterelnök ezek bemutatását jövő tavaszra ígérte. Eközben a T. Házban ma kerül sor a jövő évi adócsomag zárószavazására.

Az államadósság kapcsán a szintén az általános vita elején felszólaló Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke rámutatott: nominálisan jövőre is emelkedik valamelyest az államadósság mértéke, és eléri a 20 800 milliárd forintot. Mivel azonban a büdzsében 3 százalékos GDP-bővülési ütem szerepel, a bruttó hazai termék arányában ténylegesen csökken az adósságmutató. Ilyenre az utóbbi nyolc év során nem volt példa – tette hozzá Domokos László. Az ÁSZ-elnök felszólalásában jelezte: a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát a pénztártagok visszalépése teremti meg, az Egészségbiztosítási Alap hiánya pedig nagyjából megegyezik az ideivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!