Hírek

2010.11.22. 11:20

Többmilliós bírság illegális adathasználatért

Jogellenes adathasználat és a szerzői jogok megsértése miatt első fokon pert nyert a direkt marketing piacon működő TeleData Kft. az ózdi Digi Sales Kft.-vel szemben. A cégnek 2 millió forintot kell fizetnie. Az ítélet szerint a Digi Sales új illegális adatbázist hozott létre a TeleData listájából.

TeleData - Világgazdaság Online

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a Digi Salest 2 millió forint pénzbírságra büntette és eltiltotta az illegális tevékenységtől, a további jogsértéstől. Ezen túlmenően arra kötelezte, hogy az egyik legismertebb portálon hozza nyilvánosságra az ítéltet, amely a napokban emelkedett jogerőre.

A TeleData azért indította a pert, mert a Digi Sales nem rendeltetésének megfelelően használta az általa a társaságtól megvásárolt adatbázist, illegálisan egy másikat hozott létre belőle, s ezzel szerzői jogokhoz fűződő tiltásokat is áthágott, mivel harmadik fél számára szolgáltatást végzett az adatbázis felhasználásával.

Ezen kívül több ponton megsértette az előfizetői szerződés tételes rendelkezéseit, illetve több alkalommal is direkt marketing célból keresett meg egy olyan ügyfelet, aki kifejezetten kérte, hogy személyes adatai erre a célra ne legyenek felhasználhatók (dm-tilos rendelkezés).

A TeleData korábban nyert már pert egy másik társasággal szemben: akkor az alperes úgy használta fel a TeleTár adatait, hogy azt nem vásárolta meg, és szintén figyelmen kívül hagyta az előfizető dm-tilos rendelkezését. Bartók János, a TeleData Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: "Örülünk az ítéletnek. A bírósági döntés azért is fontos számunkra, mert azt szeretnénk, ha minél kevesebb illegális adatfelhasználó működne az éves szinten mintegy 35 milliárd forint forgalmú direkt marketing piacon”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!