Hírek

2010.12.18. 05:46

Kevesebb lesz a bűn (a hírekben)

Bár egyáltalán nem vitatom, hogy az a javaslat, amit a Novák–Pörzse jobbikos duó fogadtatott el a T. Házban, és ami limitálja a legnagyobb tévék és rádiók hírműsoraiban helyet kapó bűnügyi híreket, egyeseknek (vagy akár sokaknak) tetszhet, ám magam mind az indítványt, mind az indoklását átgondolatlannak, életszerűtlennek, törvényellenesenek és szemforgatónak vélem.

Stanga István

A szűklátókörüség, a demagógia és a struccpolitika hamisítatlan keveréke Novák Előd és Pörzse Sándor jobbikos honatyák azon indítványa, amelyet az oly sokat vitatott médiatörvény tervezetéhez nyújtottak be, és amelyet a parlament 298 igen szavazattal 56 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett a minap már el is fogadott. Az Európában vélhetően kuriózumnak számító javaslat kimondja, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező, tehát a 15 százaléknál nagyobb közönségarányú műsorszolgáltatók (ilyen idehaza a két nagy kereskedelmi televízió, továbbá a Neo FM és a Class FM rádió) reggeli és esti hírműsoraiban helyet kapó bűnügyi tematikájú híranyag és tudósítás nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsor időtartamának 20 (!) százalékánál. A jelentős korlátozást – amely a reggel 7-től fél 9-ig, illetve az este 6-tól 9-ig terjedő időszakot érintené, és amely a gyakorlatban azt jelentené, hogy RTL Klub esti híradója nem több, mint 4 percet szánhatna az efféle anyagokra – a Jobbik országgyűlési képviselői azzal indokolták, hogy a módosításuk révén az érintett kereskedelmi csatornák a jövőben „a bulvárhírek szintjére züllesztett bűnügyi tematikájú híranyagaik” révén nem tudnak majd kibújni a jogszabályban meghatározott kötelezettségeik teljesítése alól, valamint, hogy meggyőződésük szerint a bűnügyi hírek és tudósítások túlsúlya „a társadalomra kifejezetten depresszív, félelemkeltő, negatív hatással bír”. No, most, bár magam egyáltalán nem vitatom, hogy a Novák–Pörzse duó szigora némelyeknek (vagy akár sokaknak) tetszhet, ám magam mind a javaslatot, mind az indoklást átgondolatlannak (értsd: ostobának), életszerűtlennek, törvényellenesenek no, és a végtelenségig szemforgatónak vélem. 

És itt értelemszerűen nem kizárólag az elfogadott indítvány diszkriminatív jellegéről van szó (ámbár Pörzséék csak nehezen tudnák megmagyarázni, hogy a húsz százalékos limit vajon miért nem vonatkozik az elektronikus sajtó egészére, így – egyebek mellett – a közszolgálati médiumokra), sőt, még nem is csupán a beadvány pongyolaságairól (aminek „köszönhetően” az sincsen definiálva, hogy pontosan mit kell bűnügyi hírnek tekintenünk), mint inkább a módosító javaslat egyéb elemeiről. Őszintén szólva én már azt se teljesen értem, miért javítana bármennyit is a magyar társadalom lelkiállapotán, ha a kereskedelmi tévék esténként mindössze négy percnyi krimivel borzolhatnák az idegeinket – attól ugyanis a világ még aligha lesz szebb, jobb és békésebb, hogy nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni a körülöttünk zajló eseményeket –, ám e klasszikus struccpolitikánál jóval nagyobb problémának vélem, hogy a parlament által simán megszavazott módosítás jelentősen szűkíti a nyilvánosságot, indokolatlanul korlátozza a sajtószabadságot, ráadásul nemcsak az Alkotmánnyal, de a kormánypárt „médiaalkotmány” nevű szörnyszülöttével is ellentétes, már amennyiben  utóbbi a sajtó kötelességévé teszi, hogy számoljon be valamennyi vitatott kérdésről, eseményről, ami finoman fogalmazva is bajos dolog, amikor az embert értelmetlen időkorlátok kötik. Mindezeken túl pedig jómagam úgy gondolom, az ilyesféle kérdéseket még csak véletlenül sem adminisztratív eszközökkel kell és lehet rendezni. Különösen, mert a döntés – mint más esetekben – most is a tévénézők és a rádióhallgatók kezében van: ha ők a távirányítóval vagy a keresőgombbal másfajta hírműsorokra voksolnak, azt a csatornák „gazdái” a saját, jól felfogott érdekükben előbb-utóbb tuti akceptálni fogják. Amely megoldás mellesleg nem csupán elegánsabb, de jóval hasznosabb is, mint ilyen-olyan tilalomfákkal idétlenkedni.

P. S.: Olybá tűnik, időközben Pörzséék észbe kaptak, ugyanis Novák Előd kijelentette: még a médiatörvény zárószavazása előtt módosító javaslatot nyújtanak be az indítvány értelmező rendelkezéseihez, hogy a konkrétabb definiálás érdekében pontosítsák, mit is értenek bűnügyi tematikájú hírek alatt. Emellett pedig a „politikusbűnözéssel”,a közszereplőkkel kapcsolatos bűnügyi híreket kivetetnék a húsz százalékból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!