Hírek

2011.11.23. 11:00

Kegyeletsértés lehet jobbikos a koszorú eltávolítás

Hivatalból üldözendő bűncselekmény gyanúja nem, legfeljebb kegyeletsértés vétségének gyanúja vetődhet fel a legfőbb ügyész szerint azzal kapcsolatban, hogy egy jobbikos képviselő korábban koszorúkat és csokrokat távolított el Károlyi Mihály Kossuth Lajos téri emlékművéről.

MTI

Az ügyben a Demokratikus Koalícióban politizáló független képviselő, Vadai Ágnes fordult írásbeli kérdéssel Polt Péter legfőbb ügyészhez. Azt írta, hogy a Jobbik országgyűlési képviselője, Lenhardt Balázs a kukába dobta a koszorúkat és a csokrokat Károlyi Mihály emlékművéről. A kérdése pedig az volt: indult-e bármilyen eljárás Lenhardt Balázs ellen, illetve, ha még nem, Polt Péter tervezi-e megindítását.

A kérdésében jelzett magatartás hivatalból üldözendő bűncselekmény gyanúját nem veti fel, a törvényi feltételek megléte esetén kegyeletsértés vétségének gyanúja merülhet fel - olvasható a legfőbb ügyész válaszában, amely szerdán vált elérhetővé az Országgyűlés honlapján.

Polt Péter hozzátette, hogy a kegyeletsértés magánindítványra büntethető, amelyet az elhalt hozzátartozója és örököse terjeszthet elő. Tudomása szerint magánindítvány előterjesztésére eddig nem került sor - írta hétfői keltezésű válaszában.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Mesterházy Attila november 7-én egy sajtótájékoztatón azt mondta, garázdaság miatt feljelentést tesz az ellen a jobbikos képviselő ellen, aki elvitte és kidobta a szobor előtt elhelyezett koszorúkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!