Hírek

2012.02.29. 05:36

1 forintos bohóckodás

Simor András MNB-elnöknek a havi 1 forintos fizetésről szóló ajánlata az emberek zömének azt üzeni, hogy a jegybanki vezető javadalmazásáról folyó vitában (azaz, hogy Simorra is vonatkozzon-e a nemrégiben bevezetett 2 milliós bérplafon, avagy továbbra is kereshessen havi 8 millát) a „forradalmi” kormánynak van igaza, illetve hogy az Orbán–Simon-csatározásból a miniszterelnök került ki győztesen.

Stanga István

„Magyarország érdekeit mindenekelőtt szem előtt tartó jegybankárként és állampolgárként a magam eszközeivel szeretném a kormányt támogatni a kialakult helyzet feloldásában” – olvashatjuk abban a levélben, amit Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke írt az Orbán-kormány fejének, és amiben az MNB nagyon sokat és sokak által támadott első embere többek között arra is felhívja Orbán Viktor figyelmét, hogy számára „a jegybanki döntéshozók fizetésének az ügye soha nem a pénzről, hanem a jegybanki függetlenség megvédéséről, a jogszerűség maradéktalan betartásáról és helyreállításáról szólt”. Simor egyben ajánlatot is tett a miniszterelnöknek, mondván, annak érdekében, hogy hazánk mielőbb hozzájuthasson ahhoz a nemzetközi pénzügyi „védőhálóhoz”, amely a biztonságunkat garantálja, hajlandó visszamenőlegesen, 2010 szeptemberétől egészen a mandátuma lejártáig, vagyis 2013. március 3-ig mindössze havi 1 forintért elvégezni a munkáját – a neki járó pénzből a hátrányos helyzetű közgazdászhallgatók tanulmányait támogatnák –, amennyiben a T. Ház helyreállítja a jegybanki döntéshozók fizetésére vonatkozó jogszerű állapotot. Nos, hogy ki hogyan vélekedik az MNB-vezér ötletéről, elképzelni sem tudom (a Népszabadság  „Simor tisztességes ajánlatá”-ról írt, a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung „szokatlan”-nak minősítette a dolgot, Szijjártó Péter szóvivő pedig csupán annyit mondott, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök majd elolvassa a levelet, és válaszol a jegybankelnök úrnak”), magam azonban a többek által is dicséretesnek, elismerésre máltónak minősített ajánlatot nemcsak átgondolatlannak és indokolatlannak, de butaságnak is tartom.

Félreértés ne essék, eszem ágában sincs vitatni, hogy Simor célja, azaz a jegybanki vezetők javadalmazását érintő, az Orbán-kabinet és az Európai Unió közötti jogvita lehető leggyorsabb lezárása hazánk érdekét szolgáló, méltányolható, sőt, méltányolandó törekvés (vannak természetesen, akik szerint a jegybankelnök merő populizmus, népszerűséghajhászás, magam azonban ez teljesen másként gondolom), mindazonáltal úgy vélem, a nem feltétlenül az Orbán-kabinet kedvencének számító „pénzember” egyáltalán nem vette figyelembe, hogy ajánlatának milyen következményei vannak.  Az MNB vezetőjének lépése ugyanis az állampolgárok döntő többségének egyértelműen azt üzeni, hogy a Simor fizetéséről folyó polémiában (azaz, hogy a főbankárra is vonatkozzon-e a 2 milliós bérplafon, avagy továbbra is kereshessen havi 8 millát) a „forradalmi” kormánynak van igaza, illetve hogy az Orbán–Simon-csatározásból a miniszterelnök került ki győztesen. Hiszen ha Simor biztos a maga dolgában – márpedig teljesen biztos lehet, miután uniós szakértők szerint az MNB-vezetők bérezésével kapcsolatban  jelenleg alkalmazott megoldás nemcsak az EU-jogrendszert sérti, hanem  a magyart is, merthogy az EU-jog nálunk is közvetlenül érvényes –, akkor nem áll elő ezzel az 1 forintos hülyeséggel, hanem szilárdan kitart a maga igaza mellett, és megvárja, hogy Orbánék, azt követően pedig az Európai Központi Bank és az EU illetékesei lépjenek. Különben meg épeszű ember senkitől nem várja el – legyen az a valaki bármilyen anyagi helyzetben –, hogy ingyen melózzon. Dolgozzon annyiért, amennyi jár neki, amennyit a munkája ér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!