Hírek

2012.03.26. 11:07

Tovább bővült a kiskereskedelmi forgalom januárban

Magyarország azon 12 uniós tagállam között volt, ahol növekedést regisztráltak 2011 első hónapjához képest.

MTI

A KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint az idén januárban a kiskereskedelmi termékforgalom volumene 0,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest; ezzel Magyarország azon 12 uniós tagállam között volt, ahol növekedést regisztráltak 2011 első hónapjához képest - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A tárca közleményében kiemeli: a kiskereskedelmi bővülés főként a nagy súlyú élelmiszer- és élelmiszerjellegű, valamint a bútor- és műszaki cikk üzletek forgalomnövekedésének köszönhető.

Az összes forgalom 47 százalékát adó élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,1 százalékkal emelkedett az eladások volumene az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest.

A nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem 2011 januárjához viszonyítva 2 százalékos bővülést könyvelhetett el. Ezen belül az eladásokból a legnagyobb részarányt képviselő, a teljes kiskereskedelmi forgalomból 10 százalékkal részesülő bútor- és műszaki cikk üzletekben 3,3 százalékos volt a növekedés.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: erős, 8,1 százalékos növekedést mutatott az iparcikk jellegű vegyes üzletek, 8,4 százalékot a textil-, ruházati és lábbeli, valamint 10,8 százalékot az illatszerüzletek forgalmának növekedése.

A legdinamikusabb emelkedést a kisebb súlyú csomagküldő és internetes tevékenységcsoport tudta felmutatni, ahol 32,3 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak.

Visszaesést a könyv, számítástechnika, egyéb iparcikk (2,2 százalék), gyógyszer- és gyógyászati termék (7,8 százalék), valamint a használtcikk (13,4 százalék) boltokban regisztráltak.

A teljes forgalom 19 százalékát realizáló üzemanyagtöltő állomásokon az üzemanyagok magas ára miatt 2,2 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

2011 decemberéhez képest az idei év első hónapjában az élelmiszer- és nem élelmiszerjellegű vegyes termékek kereskedelme gyakorlatilag stagnált, míg az üzemanyagkereskedelem 0,8 százalékkal nőtt havi alapon - mutat rá a tárca.

Az Eurostat jelentése szerint az eurózóna államaiban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi forgalom volumene stagnált, az EU-27 országait tekintve pedig 0,7 százalékkal nőtt. Jelenleg 19 ország januárra vonatkozó adatai állnak rendelkezésre, ami alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene 12 országban, köztük Magyarországon növekedett, míg 7 tagállamban csökkent - közli a minisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!