Hírek

2012.05.19. 05:32

Oligarchákról pedig...

Bár nem lenne érdektelen tudni, hogy a Simicska Lajos által tulajdonolt Közgép Zrt.-nek miként sikerült tavaly a 750 milliárdos közbeszerzési piac ötödét (!) elvinni, a fideszes országgyűlési többség aligha hagyja majd a Jobbik által gründolt parlamenti vizsgálóbizottságot Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársának a zsebeiben kotorászni.

Stanga István

Könyves Kálmán: „A strigákról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék”
Orbán Viktor: „Az oligarchákról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék”

Úgy tűnik, az MSZP és az LMP politikusainak Fidesz iránti ellenszenve jóval nagyobb a Jobbiktól való idegenkedésüknél. Magam legalábbis nem tudom mással magyarázni, hogy szocialista és LMP-s honatyáknak köszönhetően jött össze az a 78 aláírás, ami ahhoz kell, hogy mihamarébb létrejöhessen azon parlamenti vizsgálóbizottság, amelynek megalakítását Vona Gáborék kezdeményezték, s amely a kormánypárt mögött álló cégbirodalom állami megrendeléseinek a jogszerűségét veszi górcső alá. (A köznyelvben csak „oligarcha-bizottságként” emlegetett testület neve különben így hangzik: a „Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, illetve a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság”.) Nos, úgy hiszem, az ellenzéki pártok ügybuzgalma teljesen érthető, ugyanis az elmúlt időszak történései nagyon-nagyon sokak számára megmutatták, hogy a „forradalmi kabinet” amúgy mindent elhárító vezetőjét leginkább azzal lehet zavarba hozni, ha az ember az enyhén szólva is zavaros földbérletügyeket, no, meg persze, a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor „házi oligarcháinak” a dolgait kezdi el firtatni. És hogy mindez valóban így van, azt az LMP-s Karácsony Gergely és Orbán Viktor között minapi parlamenti polémiai bizonyította (Karácsony azt kérdezte Orbántól, vajon kormánya miért a Fidesz-közeli oligarchákat, valamint azok vállalkozásait támogatja), ahol a miniszterelnök kényszerült elég kínos magyarázkodásra. Azt a marhaságot ugyanis, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében oligarchákat nem, kizárólag nagytőkéseket találni, legfeljebb pár, lobotómián átesett polgártársunkkel lehet elhitetni. Nem véletlen hát, hogy a Fidesz parlamenti frakciója nem is volt hajlandó az „oligarcha-bizottság” felállítását támogatni.  

A kormánypárti képviselőcspoport a vizsgálóbizottság látrehozásáról szóló közleményében azt írta, sem a T. Háznak, sem a különféle bizottságoknak nem lehet célja a gazdaság bizonyos szereplői ellen hajtóvadászatot vagy lejárató akciókat indítani, ezért a Fidesz a vállalkozásokat az elkövetkező időszakban is meg fogja védeni. Amely vélekedés önmagában egyáltalán nem lenne izgalmas, ha a T. Házban a kormánypárti többség – 78 aláírás ide vagy oda – nem tudná a Vonáék által javasolt vizsgálóbizottság életre hívását játszi könnyedséggel megakadályozni. Ehhez ugyanis semmi mást sem kell tenni, mint a testületről szóló voksoláskor nemmel szavazni. És ha Török Gábor politológus véleményét veszem figyelembe, amely szerint a politikai racionalitás mindenképp azt diktálná, hogy Orbán Viktorék ezt a bizottságot ne hagyják létrehozni..., nos, úgy a Fidesz alighanem így is fog cselekedni. Pedig hát, nem lenne érdektelen tudni, hogy a Simicska Lajos által tulajdonolt Közgép Zrt.-nek, valamint a közreműködésével pályázó konzorciumoknak miként is sikerült az elmúlt esztendőben a mintegy 750 milliárdos honi közbeszerzési piac ötödét (!), vagyis 150 milliárdot elvinni, amely arányt egészen elképesztőnek lehet nevezni. Nem lenne érdektelen tudni, mondtam, ám hiú reményt tényleg fölösleges táplálni, ha ugyanis a Török Gábor említette politikai logika működik, a vizsgálóbizottsági kezek soha az életben nem fognak Orbán Viktor volt kollégiumi szobatársának a zsebeiben matatni. Ami teljesen érthető, hiszen egy becsületes nagytőkést – szemben a rút oligarchákkal – nem szabad vegzálni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!