Hírek

2012.05.22. 05:04

Rühelljük az idegeneket

Jóllehet magam nem végeztem kutatásokat a hazánkban is egyre inkább jelentkező idegenellenesség okaival kapcsolatban, biztosra veszem, hogy a xenofóbia erősödése mögött a rendszerváltás és a gazdasági válság nyomán kialakult (lét)bizonytalanságot lehet felfedezni, amely helyzetben az emberek hajlamosak a bűnbakot az idegenekben keresni.

Stanga István

Az elmúlt öt évhez képest jelentősen növekedett azok aránya, akik szerint egyetlen egy menedékkérőt sem kellene beengedni Magyarországra, idén tavasszal pedig tíz felnőtt honfitársunkból már négyen számítottak nyíltan idegenellenesnek – röviden így foglalhatnánk össze a magyar társadalom külföldiekkel, ezen belül is a hazánkban menedéket kérőkkel kapcsolatos attitűdjét, amelyet a Tárki Társadalomkutatási Intézet szakemberei immár a ''90-es évek elejétől vizsgálnak esztendőről esztendőre visszatérően. Az idegenellenesség vizsgálatában összegyűjtött ez évi adatsor egyértelműen azt mutatja – közölte a cég a legfrissebb kutatási eredményeit az MTI-vel –, hogy tavalyhoz, különösen meg az azt megelőző évekhez képest nőtt a nyíltan idegenellenes aránya idehaza, ezzel párhuzamosan pedig csökkent azoké, akik mérlegelnék, milyen nemzetiségű menedékkérőket is kellene beengedni az országba. Mint a Tárki kifejtette, 2012 márciusában a felnőtt lakosság 40 százaléka (!!) választotta azt az „idegenellenesnek tekinthető állítást”, hogy kis hazánkba menedékkérő „be ne tehesse a lábát”, amely tény kivált annak fényében elgondolkodtató, hogy néhány éve még „csak” 29-32 százalék volt azok aránya, akik így vélekedtek. A megkérdezettek 49 százaléka mérlegelné a menedéknyújtás, illetve -megtagadás kérdését (ez a szám az elmúlt fél évtized során 60 százalék körül mozgott), minden tizedik magyar pedig idegenbarát, aki úgy véli, „az összes menedékkérőt be kell fogadni”. Figyelemre méltó megállapítás még, hogy az idegenekkel szembeni előítéletesség és bizalmatlanság az átlagosnál komolyabb a nem szavazók, az alacsony iskolai végzettségűek, a munkanélküliek, a romák, illetőleg a Jobbik-szavazók körében.  

Hadd mondjam meg őszintén, számomra a Tárki felmérése nemcsak, sőt, nem elsősorban amiatt érdekes, mert megmutatja, hogy a magyarországi idegenellenesség bizony rohamléptékben növekszik – ugyanis bár Európa népessége liberálisnak tartja magát, a Guardian és az ICM piackutató cég felmérése szerint az EU-polgárok nagy többsége nem nézi jó szemmel, ha az unión kívülről érkeznek a hazájába bevándorlók –, hanem mert a most ismertté vált kutatási eredmények köszönő viszonyban sincsenek azzal a képpel, ahogyan saját magunkat látjuk. Nekünk, magyaroknak, ugyanis valamely okból az a meggyőződésünk, hogy egy hihetetlenül toleráns és befogadó nemzet vagyunk, amely nem csupán azokat látja örömmel, akik mindössze néhány napra vagy hétre látogatnak el hozzánk, de azokat is, akik új hazájuknak választják Magyarországot. Ami természetesen súlyos önáltatás azon társadalom tagjai részéről, amely egy nem létező – a Tárki munkatársai által kitalált – népet is borzasztóan képes rühellni (bizonnyal emlékeznek még arra a felmérésre, amely a nagyon békés és szorgalmas pirézek magyarországi betelepítéséről kérdezte a polgárokat), ám amely folyamatosan azzal ámítja (vigasztalja?) önmagát, hogy miként is lehetne idegengyűlölő épp az a nép, amely ezeréves történelme során annyi meg annyi náció tagjait volt képes befogadni. Ami már most az idegenekkel, a betelepülni szándékozókkal kapcsolatos félelmeinket illeti... Noha magam nem végeztem kutatásokat e körben, teljesen biztos vagyok abban, hogy a xenofóbia erősödése mögött a rendszerváltás, illetve a gazdasági válság nyomán kialakult (lét)bizonytalanságot lehet felfedezni, amely helyzetben a legtöbben hajlamosak a bűnbakot az idegenekben keresni. És addig ez így is lesz, amíg az emberek életminősége terén nem sikerül érzékelhető javulást elérni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhatták, egy rövidke nyári pihenő erejéig elbúcsúzik Önöktől a Blogális Világ, amelynek helyén május 28-a és június 17-e között belpolitikai témájú cikkeket olvashatnak.

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk június 18-án!

Stanga István

   

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk június 18-án!

Stanga István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!