Hírek

2012.08.10. 22:35

Az ötödik helyért mérkőzhet a férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott nyert az ausztrálok ellen pénteken a londoni olimpián, így az ötödik helyért szállhat majd vízbe vasárnap Spanyolország legjobbjaival szemben.

Forrás: MTI

Pénteken azért kellett nyernie a negyeddöntőben az olaszokkal szemben alulmaradt magyar csapatnak, hogy legalább az ötödik helyért játszhasson, bár így is legutóbb 1992-ben esett meg, hogy a magyar válogatott olimpián ne legyen ott az elődöntőben. Húsz éve Barcelonában a nemzeti együttes a mindenkori leggyengébb ötkarikás pólós szereplést jelentő hatodik helyen végzett.

Az ausztrálok persze nem ígérkeztek könnyű falatnak, még ha a nagyobb tudás a londonit megelőző három olimpián egyformán aranyérmes magyarok mellett szólt is, mert lelkesedésben, akaraterőben, harcosság dolgában mindig is roppant jól álltak a távoli kontinens pólósai. 

A péntek esti mérkőzésen Madaras Norbert fölé pattintott lövése után, megúszásból az ausztrálok szereztek vezetést, de rögtön ez után maga a balkezes olimpiai bajnok egyenlített, majd Varga Dénes paskolta közelről a hálóba a labdát, hogy aztán Madaras kapufás góljával 3-1-re már Kemény Dénes alakulata álljon jóval jobban. Még a nyitó nyolc percben a csapatkapitány Biros Péter is betalált büntetőből, a túloldalról az amúgy Szegeden légióskodó Aaron Younger távoli bombával szépített (4-2).

Formás és eredményes ausztrál akciók vezették be a második negyedet (4-4), a magyarok támadójátéka ugyanakkor nélkülözte a hatékonyságot, több emberelőnyt is elrontottak Birosék. A rivális viszont - váratlan fordulatot adva a meccsnek - élt a fór kínálta lehetőséggel (4-5). Hosnyánszky Norbertben a méreg is munkált, amikor védhetetlen lövéssel egyenlített (5-5). Hat az öt ellen jöhettek az ausztrálok, és Nagy Viktor ezúttal is tehetetlennek bizonyult, akárcsak a másik oldalon kollégája Biros lövésével szemben (6-6).

A nagyszünet után, csaknem hatpercnyi kölcsönös eredménytelenséget követően Hosnyánszky lőtt gyorsan és pontosan (7-6), így magyar előnynél következhetett a befejező játékrész. Amelynek elején emberfórból egyenlítettek az ausztrálok, majd egy messziről leadott "surranó" is célt ért (7-8). Szűk három perc volt hátra, amikor - létszámfölénynél - Varga Dénes ívelt szépen a bal felső sarokba (8-8). Hasonló körülmények között esett egy gól a magyar kapuban, s egy - Biros révén - a másikban is (9-9). Hetven másodperccel a vége előtt Madaras pattintott háríthatatlanul az ellenfél kapujába (10-9), csakhogy az ausztrálok még kaptak egy emberelőnyt. Az utolsó eséllyel viszont nem tudtak élni, így nyert a magyar csapat, s az ötödik helyért meccselhet a spanyolokkal vasárnap 12:40-től.

Eredmény, az 5-8. helyért:
Magyarország-Ausztrália 10-9 (4-2, 2-4, 1-0, 3-3)
Vízlabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Mihajlo Ciric (szerb), German Moller (argentin)

Magyarország: Nagy Viktor - Varga Tamás, Madaras Norbert 3, Varga Dénes 2, Kásás Tamás, Hosnyánszky Norbert 2, Kiss Gergely, Szivós Márton, Varga Dániel, Biros Péter 3, Steinmetz Ádám, Hárai Balázs
Az ausztrál góldobók:  Sam McGregor, Billy Miller, Thomas Whalan 2-2, Aaron Younger, Tim Clelan, Rhys Howden 1-1

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "A szív diadala volt ez, nem a jó játéké, mert azzal adósok maradtunk, miközben rengeteg szakmai hibát követtünk el. A 4-1 után bőven volt esély három gólnál nagyobb különbségre is, ezzel nem éltünk, de amikor az ausztrálok átvették a vezetést, biztos voltam benne, hogy ez a helyzet felébreszti a küzdeni tudást a játékosokban."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!