Hírek

2012.08.12. 21:28

Kifogások az egyházügyi törvény ellen

Szabó Máté ombudsman a törvény egyes rendelkezései miatt az Alkotmánybírósághoz fordult.

MTI

Az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint több ponton is ellentétesek a hatalommegosztás elvével, a tisztességes eljáráshoz való joggal, valamint a jogorvoslathoz való joggal az egyházak elismerését szabályozó törvényi rendelkezések. Szabó Máté ezért több vallási szervezet kezdeményezésének elemzése után az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az Országgyűlés által 2011. december 30-án elfogadott és 2012. január 1-jén hatályba lépett, a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényben az ombudsman alaptörvény-ellenesnek találta azt a rendelkezést, amely - a hatalmi ágak megosztásának alkotmányos alapelvét kikezdve - az Országgyűlés egyedi és megfellebbezhetetlen döntésétől teszi függővé az egyházi státusz megadását.

Az ombudsman álláspontja szerint ha az egyházi státusz megadásánál a döntéshozót mérlegelési jog illeti meg, akkor törvényben kell szabályozni a mérlegelés szempontjait. Az ilyen elvek, rendelkezések hiányoznak a törvényből, és ez a döntéshozatalt politikai alkuk tárgyává teheti. Szabó Máté szerint szükség lenne az elutasító döntés megindokolására is, de a törvény ebben az esetben sem ír elő indokolási kötelezettséget, így nem tudható meg, mi az elutasítás alapja. Az egyházi státuszról hozott döntéssel szembeni jogorvoslati eszköz szintén hiányzik a jelenlegi szabályozásból.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!