Hírek

2012.10.05. 09:53

Négyszáz milliárdot présel ki belőlünk a kormány

Elmarad a tanárok béremelése, felemelik a készpénzfelvétel utáni tranzakciós adót. Elkészült Matolcsy hét pontja, 400 milliárdot akar kiszorítani a kormány.

hvg, index

Hétpontos, közel 400 milliárdos intézkedéscsomagot jelentett be Matolcsy György pénteken délelőtt budapesti sajtótájékoztatóján. Gíró-Szász András szerint ha ezt nem lépné meg a kormány, akkor 1000 milliárd forintos uniós támogatást bukna Magyarország.
 
Olyan döntéseket hoztunk, amellyel biztonsággal 2,7 százalék lesz az államháztartás hiánya - közölte Matolcsy György.  Ezt úgy érik el, hogy 133 milliárd forintot zárolnak a kormányzati intézményeknél.

Emellett 397 milliárdos hétpontos intézkedéscsomagról is döntött a kormány. Megtakarítást akar elérni a kormány a költségvetésben az uniós forrásokon, amin 55 milliárd forint megtakarítást várnak. A második lépés a bürokráciacsökkentés, mert vannak olyanok akik egyszerre kapnak bért és nyugdíjat is. Emellett a közszférából nyugdíjba vonulókat nem pótolják. Az iskolák átvétele és a járások kialakításával összesen 22 ezer fővel csökken a közszféra, mindez 30 milliárd forintos megtakarítást jelent. 

Elhalasztják a tanárok béremelését 2014. januárjára, amitől 73 milliárd forintos javulást várnak a költségvetésben.  Bevezetik a segélyplafont, Matolcsy erről annyit mondott, a cél az, hogy a 47 ezres közmunkabérnél ne legyen nagyobb a segély összege. Ez 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent

A Magyar Nemzeti Bankra kivetett tranzakciós adót kivették a költségvetésből, ám ezt a bevételt máshol pótolni kell. Ezért a Magyar Államkincstár esetében további 30 milliárd forintot kell befizessen az eddigi 10 milliárd helyett. Több adót kell fizetni, ha bankautomatából veszünk fel pénzt: az eddigi egy ezrelék helyett, három ezreléket kell fizetni.

Eltörlik a társadalombiztosítás plafonját, jövőre kivezetik a félszuperbruttót is, ami azt jelenti, hogy valóban egykulcsos, 16 százalékos lesz az adórendszer. A két intézkedés együttes hatása azt jelenti, hogy az adófizetők egy százaléka, körülbelül 40 ezer ember többet fizet valamennyivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!