Hírek

2012.11.23. 09:59

Gyorsan terjed az új csapatsport, a frizbi

A csapatsportok hazai világába szinte észrevétlenül surrant be a frizbi. Jelenleg már télen is hozzávetőleg 300 lelkes, aktív játékos kergeti a fedett termekben a repülő korongot, a legjobbak pedig az európai mezőnyben a legjobb tíz között vetették meg a lábukat. Szathmáry Zsolt, a 2004-ben alakult Magyar Frizbi Szövetség elnöke az Egyesült Államokból kiindult sportról az MTI-Pressnek elmondta, hogy legfőbb erénye az amatőr jelleg, amelyet mindenképpen meg kívánnak őrizni, hogy a pénz ne rombolhassa le a sport szellemiségét.

Forrás: MTI

Magyarországon egy angolnyelv-tanár amerikai házaspár honosította meg húsz éve a csapatsportot, az ő lelkesedésük nyomán ózdi középiskolás diákok alakították meg UFÓzd néven az első csapatot.

Az általában egy fél focipálya méretű területen hét-hét játékos áll egymással szemben, a cél a korong elkapása az ellenfél zónájában. Egymás passzának elcsípésénél nem megengedett a testi kontaktus, és a koronggal nem szabad futni, helyből kell tovább röpíteni a mozgó, testcselekkel az ellenfelet lerázó társhoz.

Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy a frizbit főként középiskolás és egyetemista fiatalok űzik, Budapest mellett Szeged és Debrecen számít a sportág fellegvárának. Az idei Open Országos Bajnokságot a budapesti LOL nevű csapat nyerte, női kategóriában pedig a szintén fővárosi C.C. Catch lányai vitték el a serleget. A válogatott pedig már most készül a jövő év júniusában, a Barcelona melletti Tarragónában megrendezendő Strand Európa-bajnokságra, ahol ismét megmérettethetik magukat a legjobb magyar frizbizők.

A sportág népszerűségének növekedésére reagálva a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán az idén beindult az OKJ szakmai képesítést adó edzői felkészítés. - Már tizenhárman szereztek oklevelet, aminek eredményeként újabb csapatok alakulhatnak meg a gyors helyzetváltoztatást, futást, játékintelligenciát és dobótechnikát igénylő sportágban - közölte Szathmáry Zsolt.


  
Süteményes fémtálcától a sporteszközig
   
A frizbi története az 1800-as évek végére vezethető vissza, amikor a Connecticut állambeli Brigdeport nevű városka egyik péksége üzleti fogásként a megrendelt süteményeket korong alakú fémtálcákon szállította ki a kedves vevőnek. A pékség felvirágzott, a fémtálcák éveken át egyre szaporodtak, ami aztán felkeltette a közeli Yale Egyetem diákjainak játékos kedvét.

A korongokat elkezdték egymásnak dobálni, aztán a fémet műanyagra cserélték fel, aminek köszönhetően a könnyebb korong nagyobb röppályát ívelt át. Beindult a műanyag korong tömeggyártása, de már sporteszközként. A szabvány szerint 175 gramm a súlya.

 Az 1970-es években a kosárlabdából és a jégkorongból kimazsolázott elemekből összeállt az új sportág szabálya, és a főiskolák között lejátszották az első meccseket. Jelenleg már legalább nyolcvan országban rendeznek bajnokságokat. A sportág csapatait a Repülőkorong Világszervezet (WDF) fogja össze, egyszersmind részt vállal nemzetközi tornák szervezésében is.

Időközben a frizbi a strandolásnak, a kirándulásnak vagy akár a kutyák megmozgatásának kedvelt játékeszközeként is beköltözött a szabadidős sportok világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!