Hírek

2012.11.25. 16:29

Januártól jön a gyógyszertári szolgáltatási díj

A gyógyszertári szolgáltatási díj bevezetéséről is szó volt egy budapesti konferencián, ahol a gyógyszerészek megismerhették az új szabályozás részleteit.

forrás: hirado.hu

Január elsejétől működik a gyógyszertári szolgáltatási díj rendszere, amelynek finanszírozására 4,5 milliárd forintot különített el a kormány, mondta a szakminisztérium helyettes államtitkára. Cserháti Péter hangsúlyozta, a kabinet a gyógyszertáraknak juttatott pénzért cserébe elvárja a beteg- és gyógyszerbiztonság javulását, jelenleg ugyanis például az azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedésének komoly következményei vannak. „Európában és Magyarországon a betegellátás során a gyógyszermellékhatások és a gyógyszerszövődmények aránya nem elhanyagolható. Európában a betegek morbiditásának, sőt sajnos mortalitásának tíz-húsz százalékos nagyságrendjében is a gyógyszerelési hibák vannak az élen, vagy legalábbis jelentős problémákat jelentenek.


 
Azt gondoljuk, hogy egy olyan lépés, amelyik ezt a helyzetet egy ilyen forrással segíteni tudja, mindannyiunknak jó, elsősorban a betegellátásnak jó”, fogalmazott a helyettes államtitkár. Cserháti Péter kiemelte, a szolgáltatási díjat nem a betegek, hanem az állam fizeti a gyógyszerészeknek, a rendszer pedig segíthet a kisebb forgalmú vidéki gyógyszertárak anyagi helyzetének stabilizálásában.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!