Hírek

2012.11.11. 17:11

Reptéri blokkot kaptak Varsóban a jobbikosok

Egy állítólagos rongálás miatt több tucat olyan magyart igazoltattak a hatóságok a Varsó melletti Modlin repülőtéren, akik egy lengyel szélsőjobboldali rendezvényre érkeztek.

mti

Több tucat magyar személyt igazoltattak a lengyel hatóságok a Varsó melletti Modlin repülőtéren. Sajtójelentések szerint lengyel szélsőjobboldali szervezetek és az érintett magyarok vitatják az eljárás szabályosságát.

Zagyva György Gyula, a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselője és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alapítója is Varsóba utazott a lengyel Függetlenség Napja nemzeti ünnep alkalmából a lengyel szélsőjobboldali szervezetek által szervezett vasárnapi felvonulásra.A szervezők azt állítják: a lengyel hatóságok a repülőtéren "pénteken több óráig jogtalanul feltartóztattak" több tucat magyar állampolgárt, majd szombaton többüket őrizetbe vették szálláshelyükön. Zagyva szerint a lengyelek "nem európai normák" szerint jártak el. A képviselő nem zárta ki, hogy panasszal fordul ez ügyben a strasbourgi emberjogi bírósághoz - olvasható a TVN24 hírtelevízió honlapján.

A lengyel rendőrség és a határőrség  cáfolja, hogy feltartóztattak vagy őrizetbe vettek volna magyarokat. Megerősítették: az egyik budapesti járat közel 40 utasát ellenőrizték a határon és szombaton állítólagos rongálás gyanújával több személyt kihallgattak.
   
A varsói magyar nagykövetség nyilatkozatot adott ki az ügyben, hangsúlyozva:  "Magyarország minden bajba jutott magyar állampolgárnak megadja a konzuli segítséget és a konzuli védelmet, és ez ebben az esetben is így történt". Ugyanakkor kitért arra, hogy minden magyar köteles betartani a fogadó ország jogszabályait, kiemelve: "Lengyelország szövetséges és baráti jogállami demokrácia, amelynek igazgatási lépéseit tiszteletben tartjuk".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!