Hírek

2013.03.15. 13:35

Ünnepi üzenetben köszöntötte a romániai magyarokat a román miniszterelnök

Üzenetben fejtette ki jókívánságait a március 15-ét ünneplő romániai magyaroknak Románia miniszterelnöke.

BAMA

Victor Ponta emlékeztetett arra, hogy az 1848-as forradalomban az erdélyi románok és magyarok nem álltak a barikád egyazon oldalán, de a forradalmak elfojtása után ma is érvényes közös következtetésre jutottak: "a két nemzet ügyét nem a kardnak, a háborúnak, hanem a békés együttélésnek kell eldöntenie" - áll a román miniszterelnöknek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) eljuttatott március 15-i üdvözletében.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a románok és a magyarok egyaránt az Európai Unió tagjai, közös európai jövő elébe néznek, nyelvük kultúrájuk és hagyományaik pedig a közös európai jövő alkotóelemei.

"A két kormánynak kötelessége azon munkálkodni, hogy Románia és Magyarország közös európai úton haladjon, közös regionális fejlesztési politikát dolgozzon ki, és tárgyalnunk kell a gazdaságról, a munkahelyekről és a két ország szociális helyzetének javításáról" - fogalmazott Victor Ponta. 

A miniszterelnök megemlítette, Magyarország export-partnereinek sorában Románia a második helyen áll. Hozzátette, a kétoldalú kapcsolatokban a regionális projektek élveznek elsőbbséget. 

Victor Ponta sajnálatosnak tartotta, hogy ritkán esik szó a magyarok és románok békés egymás mellett éléséről, a közös családokról, a közösen felnevelt gyermekekről. Úgy vélte, a régió magyar és román polgárai ugyanazokkal a gondokkal küzdenek. "Mindannyiunk kötelessége jövőnket, gyerekeink jövőjét együtt építeni" - áll a miniszterelnök üzenetében.

A kormányfő biztosította a romániai magyarokat arról, hogy mindvégig "a toleranciát, az önmérsékletet, a kiegyensúlyozott és konstruktív érveket értékelő, becsületes" tárgyalópartnerük marad. "Azt akarom, hogy országunk állampolgárai nemzeti hovatartozásuktól függetlenül jólétben éljenek és úgy érezzék: e kormány képviseli őket" - fogalmazott a miniszterelnök. Abbéli reményét is kifejezte, hogy a román-magyar együttműködés "az eddigiekhez hasonlóan jól, az európai értékek szellemében és minden állampolgár érdekei szerint alakul".

Romániában 1997 óta évről évre üdvözli a miniszterelnök nemzeti ünnepükön az ország magyar nemzetiségű polgárait. Az üzenet szövegét általában az ünneplés valamennyi helyszínén felolvassák a kormány helyi képviselői vagy a rendezvények szervezői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!