Hírek

2013.04.23. 10:54

Bostoni robbantás: Dzsohar szerint bátyja volt az értelmi szerző

Az életben maradt, de sebesülése miatt beszélni nem tudó bostoni merénylő azt állította a nyomozóknak, hogy a hajtóvadászatban megölt 26 éves bátyja volt az értelmi szerzője a kettős robbantásos merényletnek, amelyet a bostoni maratonon követtek el - közölték hétfő este amerikai kormányzati források a CNN jelentése szerint.

Forrás: MTI

Ddzsohar Carnajev első kihallgatásainak eredményéből arra lehet következtetni, hogy a fivérek beleillettek az önképzéssel radikalizálódó dzsihádisták kategóriájába, de ez még nem végleges konklúzió, további nyomozás kell a megerősítéséhez. Egy kérdésre úgy válaszolt, hogy bátyja, Tamerlan az iszlámot akarta védeni tettükkel.

Egy szintén név nélkül nyilatkozó rendőrségi tisztségviselő szerint a gyanúsított azt állítja, hogy bátyjával nem álltak kapcsolatban semmilyen nemzetközi terrorista szervezettel. Egyelőre ezt nem cáfolja semmi, de még ez sem végleges megállapítás - tette hozzá a nyilatkozó.

Carnajev fejmozdulatokkal vagy írásban válaszol a kérdésekre a kórházban, eddig egyszer tudott kimondani egy "nem"-et. Nemmel válaszolt arra kérdésre, hogy tudja-e állni ügyvédi költségeit. Emiatt hivatalból kell kirendelni mellé ügyvédet.

Először csak nyomozók hallgatták ki a hét végén, és akkor még éltek azzal a kivételesen alkalmazható lehetőséggel, hogy nem ismertetik vele jogait, mert ezzel feljogosították volna őt a hallgatásra és arra, hogy csak egy ügyvéd jelenlétében nyilatkozzon - közölte egy igazságügyi minisztériumi tisztségviselő. Erre abban az esetben van lehetőség, ha a lakosságot közvetlen veszély fenyegeti. Hétfőn azonban már egy szövetségi vizsgálóbíró hallgatta ki a gyanúsítottat. Ezt közvetlenül megelőzően felolvasták Carnajevnek az úgynevezett Miranda-jogokat, és a bíró is áttekintette vele ezeket.

A kórtermet, ahol a 19 éves fiatal fekszik, erősen légkondicionálják. Nagy dózisban kap nyugtatót, ennek ellenére kihallgatásain élénk volt, válaszai értelmesek voltak. Néhány órás szünetekkel, rendszeres időközönként mennek be hozzá, és orvos jelenlétében újabb és újabb kérdéseket tesznek fel neki.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy hivatalos nyilatkozata szerint Carnajev lőtt sebesülést szenvedett a fején, a nyakán, két lábán és egy kezén. Sok vért vesztett, és elképzelhető, hogy halláskárosodása is van attól a két hang- és villanógránáttól, amelyet a rendőrök elfogása előtt vetettek be ellene. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a gyanúsított melyik sebesülését mikor szerezte, elfogásakor, vagy még előbb, a rendőrökkel vívott tűzpárbajban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!