Hírek

2013.08.05. 18:10

Százhét éves korában halt meg a legidősebb cseh férfi

Százhét éves korában, hétfőre virradóra elhunyt Csehország legidősebb férfi állampolgára, Karel Kaspárek – közölte Bronislava Kubicková, a náchodi idősek otthona főnővére.

MTI

Karel Kaspárek tavaly decemberben ünnepelte 107. születésnapját, a kelet-csehországi Náchodban található idősek otthonában 12 éve élt. „Már nagyon fáradt volt és elviselhetetlen volt számára a nagy hőség. Már meg akart halni, de az utolsó pillanatig kedélyesen viselkedett” – mondta az iDnes című prágai hírportálnak Renata Bednaríková, Kaspárek unokája.

A férfi egészen a tavalyi év nyaráig képes volt gondoskodni saját magáról, nem szorult különösebb segítségre. „Vidám, barátságos természete és segítőkészsége miatt nagyon népszerű volt otthonunkban” – jelentette ki Václav Voltr, a nyugdíjasotthon igazgatója.

Kaspárek Náchodban született és egészen kilencvenéves koráig asztalosként aktívan dolgozott. Egy fia volt.

A cseh nyugdíjigazgatóság kimutatása szerint a Cseh Köztársaság legidősebb lakója Evangelie Carasová, a görögországi születésű nő februárban ünnepelte 109. születésnapját.

A statisztikák szerint júniusban 850 százéves vagy annál idősebb állampolgára volt a Cseh Köztársaságnak. Közülük 712 nő, míg 138 férfi volt. Csehországban az utóbbi időben egyre növekszik a százévesnél idősebbek száma: három éve, 2010 júniusában ez a szám még 686 volt.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!