Hírek

2013.08.05. 10:45

Zsebpénztől a bankszámláig

A pénzügyi ismeretekre nevelést minél korábban érdemes elkezdeni, hiszen már gyermekkorban eldőlhet, hogy később ki hogyan viszonyul a pénzügyekhez. A fiataloknak szóló banki szolgáltatások kínálata igen széles, minden korosztály számára kínálnak testreszabott szolgáltatásokat a piaci szereplők.

BAMA

A középiskolás évek végéhez közeledve a pénzzel kapcsolatosan számtalan döntést kell meghoznunk: bankszámlát nyitunk, bankkártyát igénylünk, továbbtanulás esetén pedig esetlegesen Diákhitelt vehetünk fel. Ám amikor eldöntjük, hogy melyik banknál és milyen szolgáltatást igényelünk, akkor - csakúgy mint egy tablet megvásárlásánál - alapos tájékozódás után érdemes letenni voksunkat egy pénzügyi szolgáltató mellé.

Amennyiben még nem múltunk el 18 évesek, szüleink közreműködésével lehet saját bankszámlánk, és igényelhetünk magunknak bankkártyát. Bankszámla nyitására tehát 18 év alatt csak szülői (vagy törvényes képviselői) hozzájárulással van lehetőség.

A választék nagyon széles, ma már szinte minden kereskedelmi bank kínál valamilyen terméket a fiatal korosztály számára. A kereskedelmi bankok általában célcsoportok alapján kínálják a fiataloknak szánt termékeiket, ezért bizonyos bankoknál az adott korosztály igényeire szabott ajánlatokkal találkozhatunk a középiskolások vagy a felsőoktatásban tanulók számára. E termékek közös jellemzője, hogy a hangsúly a termékek és csomagok kialakításánál a bankszámlán, bankkártyán és az elektronikus bankoláson van. Az egyes banki termékeken túl nem csekély számú külön, a korosztály igényeihez szabott szolgáltatáscsomaggal is találkozhatunk.

A fiatal korosztály számára kínált szolgáltatások díja jóval kedvezőbb az átlagnál: ennek egyrészt az az oka, hogy a fiatalok pénzügyi lehetőségei korlátozottabbak, mint a felnőtteké, másrészt az ügyfélkör jövőbeni bővítéséhez a bankok számára elengedhetetlen, hogy már a banki szolgáltatások igénylésének legkorábbi fázisában magukhoz csábítsák az ügyfeleket. Ennek megfelelően, ha diákoknak, fiataloknak szóló számlát nyitunk, egy sor szolgáltatás díja nagyon kedvező. Így például gyakori a kedvezményes vagy akár havidíjmentes számlavezetés, kedvezményes internetbank használat, kedvezményes elektronikus átutalások, éves kártyadíj nélküli bankkártyahasználat, kedvezményes, néhány alkalommal esetleg díjmentes ATM-es készpénzfelvét. Ezeken felül gyakori, hogy a bankok a fiatal ügyfeleiknek szánt szolgáltatásokhoz külön arculatot, dizájnt dolgoznak ki, és - különösen tanévkezdés előtt - akciókkal, ajándékokkal próbálják magukhoz terelni a fiatalokat.

Akár diákként, akár felnőtt korban igénylünk bankszámlát, szinte minden esetben igaz, hogy az elektronikus szolgáltatások jóval olcsóbbak. Éppen ezért feltétlenül érdemes internetbanki eléréssel rendelkező számlacsomagot választani, hiszen akkor a pénzügyek intézésével összefüggő kiadások valóban minimálisra csökkenthetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!