Hírek

2013.11.21. 10:06

Iskolapadba ülteti a kormány télen a közmunkásokat

Százezren tanulhatnak majd a hólapátolás és jégmentesítés mellett. A képzések március 31-ével zárulnak.

Origo

Télen sem maradnak munka, feladat és kereset nélkül a közfoglalkoztatottak: a jégmentesítés és hóeltakarítás mellett decemberben százezren közülük beülhetnek az iskolapadba - írja a Magyar Nemzet.

A kormány az idénymunkák megszűnése miatt télre átszervezi a közfoglalkoztatást. A kabinet vonatkozó kormányhatározata 2013. november 1-jétől 2014. április 30-ig 200 ezer ember egyidejű közfoglalkoztatását rendelte el. A feltételeket és a forrásokat biztosították, és már folyik a téli közfoglalkoztatás, amelynek keretében több mint 206 ezer embernek van érvényes, támogatott közfoglalkoztatotti szerződése – írja a lap.

Mivel a fagy beálltával az idénymunkák szünetelnek és a közfoglalkoztatottak között sokan vannak olyanok, akik végzettség hiányában sem szakmunkára, sem betanított munkára nem alkalmazhatók, ezért a kormány úgy döntött, hogy december 1-jétől közülük százezren üljenek be az iskolapadba.

A munkaügyi központok előzetesen felmérték, milyen irányú képzésekre van szükség. Ennek alapján alapfokú végzettség megszerzésére irányuló képzésekre a százezer résztvevő négy százaléka jár majd, ők az általános iskola 7., illetve 8. osztályának befejezését célozzák meg. A diákok 21 százaléka OKJ-s képzésen vehet részt, több mint 28 százalékuk pedig valamelyik betanított munkához szükséges ismereteket sajátít majd el. Az érintettek 46 százaléka alapkompetenciát fejlesztő képzésen vesz részt, a tanulók 1 százaléka pedig hatósági képzésre jelentkezett, ezek jellemzően a gépjármű-vezetői engedély megszerzésére irányulnak.

A képzések március 31-ével zárulnak, így tavasszal százezerrel több embernek lesz rá esélye, hogy elhelyezkedjen a nyílt munkaerőpiacon - írja a Magyar Nemzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!