Hírek

2014.04.09. 14:07

48 órán belül rendeződhet a helyzet Kelet-Ukrajnában

A terrorizmusellenes műveletek folytatódnak, és 48 órán belül megoldódhat a helyzet a három kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban - jelentette ki szerdán Kijevben Arszen Avakov belügyminiszter.

MTI

A kormánytag hozzátette, hogy minden szükséges lépést megtesznek a helyzet rendezésére, beleértve a politikai lépéseket, azaz a tárgyalásokat és - ha szükséges - erőszak alkalmazását is.

Avakov megerősítette, hogy Luhanszkban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) oroszbarát szakadárok által megszállt épületében fogva tartott mintegy 60 ember közül 51 kiszabadult. A miniszter szavai szerint a bent fogva tartott emberek nem az SZBU munkatársai.

"A harkivihoz hasonló eset történt. Újságírók és néhány bámészkodó az épületfoglalókkal együtt bement a hivatalba, de kijönni onnan már nem tudott" - fűzte hozzá a miniszter.    

Luhanszkban Moszkva-barát tüntetők egy csoportja vasárnap foglalta el az SZBU helyi épületét. A roham közben kilencen sérültek meg. Az épületet elfoglalók behatoltak a fegyverszobába, és megszerezték az ott tárolt fegyvereket. A szeparatisták hétfőn barikádot építettek az épület elé gumiabroncsokból és vaslemezekből, majd kedden aláaknáztak a hivatalt.

A városban dolgozó egyik újságíró hétfő este a Suszter Live című, élő televíziós politikai vitaműsorban Skype-on bejelentkezve elmondta, hogy a mintegy félmilliós lakosú megyeközpontban nyugodt a helyzet, az SZBU épülete előtt tüntetnek csak néhány százan, többségében idős emberek.    

Megerősítette azokat a híreket, miszerint a szakadárok nőket állítottak élő pajzsként az intézmény elé, hogy akadályozzák a rendvédelmi szerveket az épület kiürítésében. Hozzátette, nem tudni, mi történik az épületben, a szakadároknak nincs olyan vezetője, aki nyilatkozna, az újságírókat pedig nem engedik be.
   
Harkivban a belügyminisztérium kedden kezdett terrorizmusellenes műveletet, amelynek eredményeképpen egyetlen lövés nélkül megtisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét. Mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek a hatóságok. A városban a szakadárok előző nap kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot".
   
Donyeckben szintén hétfőn kiáltották ki az ottani megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok a "független donyecki köztársaságot". A döntést a szeparatisták által megalakított, úgynevezett "népi tanács" hozta meg rendkívüli ülésén.
   
A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott "köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz. A "népi tanácsnak" nincs vezetője, mégpedig a szakadárok szerint azért, hogy ne legyen kitéve a hatóságok üldözésének. Donyeckben a szakadárok megszállva tartják az SZBU helyi épületét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!