Hírek

2014.04.07. 02:35

Választás 2014 - Elemzők: győzött a Fidesz, de billeg a kétharmad

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás egyértelmű győztese, de az újabb kétharmados többség sorsa néhány egyéni választókerület eredményének végső alakulásától függ.

MTI

Hidvégi Áron szerint a Fidesz-KDNP választási győzelme azért jelentős, mert kormánypozícióból a korábbi ciklusok során ilyen arányú többséget senkinek sem sikerült elérni.

A baloldali összefogás ellenzékből nem volt képes beváltani saját reményeiket, sőt négy évvel korábbi eredményein sem tudott jelentősen javítani - fejtette ki az elemző, aki szerint a baloldal koncepciója egyértelműen megbukott, és ez elsősorban Gyurcsány Ferenc "integrálásának" tudható be, ami megakadályozta a baloldal megújulását.

Az elemző szerint a Jobbik erősödése egyértelműen a baloldali összefogás sikertelenségével áll összefüggésben, vagyis a kormánnyal szembeni protest szavazók a Jobbiknál csapódtak le legnagyobb arányban. A Századvég munkatársa ezzel összefüggésben ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Jobbik, bár növelte támogatottságát, mégsem tudott második erővé válni és az egyéni körzetekben sem ért el látványos sikereket. Hozzátette: az LMP parlamentbe jutása sikerként is értékelhető, más szempontból azonban a párt veszített 2010-ben szerzett pozíciójából.

Most éppen megvan, de billeg a kétharmad

Jóllehet a szavazatok több mint 98%-a fel van már dolgozva, és a Fidesz-KDNP a jelenlegi állás szerint éppen a kétharmadot jelentő 133 képviselővel lesz ott a parlamentben, ebből még könnyen lehet 132, vagy esetleg 134. Két választókerületben ugyanis nagyon kiélezett a helyzet. BAZ megye második, miskolci kerületében egymást kergeti a Jobbik, a Fidesz-KDNP, az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP jelöltje, 83,87%-os feldolgozottságnál a baloldali szövetség jelöltje vezet, 299 szavazattal előzve meg a Fidesz-KDNP jelöltjét (ez a nap korábbi eredményeihez képest magabiztos vezetésnek számít, szóval eldőlni látszik a verseny). Ennél jóval neccesebb a helyzet Budapest XVIII. kerületében, ahol 98,68%-os feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP jelöltje mindössze 22 vokssal vezet az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP jelöltje előtt.

Forrás: valasztas.hu

A fővárosban elért baloldali sikerekről szólva Hidvégi Áron azt mondta, az MSZP és szövetségesei Budapest tradicionálisan baloldali kerületeiben nyertek egyéni mandátumokat, ahol nem ez, hanem a Fidesz-KDNP 2010-ben aratott győzelme volt szokatlan. Az elemző szerint emellett az is jól látható, hogy a kormánypártok a négy évvel ezelőtti eredményekhez hasonlóan most is stabilan megtartották előnyüket a vidéki választókerületekben.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz éppen a kétharmados többség határán billeg. Ez még az egyéni kerületi eredményektől függően alakulhat, egy ezekben számukra kedvezőtlen végeredmény ugyanis elveheti a kormánypárttól a minősített többséget - fejtette ki, megjegyezve: a Fidesznek úgy lehet meg a kétharmados többsége, hogy szavazatszámra rosszabbul szerepelt, mint az elmúlt három választáson.

A Jobbik erősödése mindenképpen jelentős és az LMP bejutása is nagy eredmény, azután, hogy a párt kettészakadt és azután sok belső konfliktust élt át - fejtette ki Juhász Attila, aki kitért arra is, hogy nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek szerint a kis pártok relatíve jelentős számú szavazatot  is kaphatnak, például a névazonosság miatt.

A PC munkatársa a baloldali ellenzék vereségének legfőbb okát abban látja, hogy még a Fidesz által kialakított intézményes korlátok és hátrányok mellett is lehetőség lett volna jobb politikai teljesítményt nyújtani. A baloldali ellenzék sokáig egymással rivalizált, a 2013-as évet gyakorlatilag kihagyták, nem találtak hiteles, népszerű vezetőket, nem folytatattak egységes, hatásos kommunikációt, a kampány hemzseget az elszalasztott lehetőségektől.

Szerinte nem meglepetés a Jobbik eredménye, hiszen volt "becsatornázni" a kormánnyal szembeni elégedetlenség egy részét és közben egyben tartotta saját táborát is, országosan mérsékeltebb hangvételű kampány folytatott, míg helyi szinten sokszor alkalmazott szélsőséges üzeneteket is. Juhász Attila szerint így a közelgő EP-választás tétje lesz az is, hogy összességében az EU-ellenes szélsőjobboldali pártok mennyire erősödnek meg.

Juhász Attila szintén úgy értékelte, hogy a fővárosban jobban szereplő baloldal eredménye inkább bizonyos mértékű visszarendeződést jelent, hiszen Budapesten hagyományosan nem a jobboldali pártok az erősebbek.

Az új parlamenti erők vezetőinek értékelései

A végleges eredményekig elolvashatják az új parlament pártjainak és pártszövetségeinek véleményét a választás eredményéről, Orbán Viktor győzelmi beszédétől kezdve az LMP vezetőinek pozitív nyilatkozatain át az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP vezetőinek határozottan, és Vona Gábornak kissé csalódott szavaiig.

Forrás: valasztas.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!