Hírek

2016.12.31. 09:02

Olcsób lesz a baromfihús, a tej, a tojás, no és az internet

Új árakkal köszönt be az új év.

BAMA

Csökkentik a baromfihús és a tojás árát az üzletláncok januártól. Olcsóbb lesz a tej is és kisebb lesz az éttermi vendéglátás és az internet áfája. Más kérdés, hogy minden bolt érvényesíti-e majd ezt az áraiban. Több üzletlánc is azt ígéri, náluk még ennél is jobban jár
a vásárló 2017-ben.

A januártól hatályba lépő élelmiszeráfa-csökkentés hatását minden megkérdezett élelmiszerlánc továbbadja a vásárlóknak, de egyes cégek ezt meghaladó mértékben is mérséklik az érintett baromfi és más termékek árát. A baromfihús és a tojás áfája 27 százalék helyett 5 lesz, a 22 százalékpontos áfacsökkentés az érintett termékek fogyasztói árának 17 százalékos mérséklését indokolja.


Aldi

A diszkontlánc többel, 22 százalékkal csökkenti minden érintett termék bruttó árát. Az árcsökkentés nem egy akciós periódusra vonatkozik, az Aldi hosszabb távon biztosítja az érintett 31, kizárólag magyar beszállítóktól származó termék alacsonyabb árát – közölték.

Felidézték azt is, hogy az idei év elejétől a vállalat az áruházaiban kapható sertés tőkehús bruttó árát csökkentette 22 százalékkal, amire a vásárlók pozitívan reagáltak, már az első néhány hétben megnőtt a kereslet a sertéshústermékek iránt.


Lidl

Szintén módosítja az árait, az áfacsökkentést meghaladóan is – közölték. Az adóváltozás által érintett minden baromfihús és tojás fogyasztói árcsökkenésének mértéke legalább 22 százalék, de lesz olyan baromfitermék, amelynek ára 25 százalékkal lesz alacsonyabb januártól. A friss egész csirke kilónkénti ára például 24, az 500 grammos friss csirkemellfilé 23,8, a szintén 500 grammos csirkecombfilé 25 százalékkal lesz olcsóbb. Az áfacsökkentés és a fogyasztói árak mérséklődésének hatására akár 5 százalékkal is nőhet a baromfihús-fogyasztás a következő év elejétől – vélik a Lidl-nél.


CBA

Príma-hálózat A korábbiakhoz hasonlóan most is teljes egészében továbbadják a vásárlóknak az áfa mérsékléséből adódó árkedvezményt. A baromfihúsok, a tojás és a tej esetén is csökkennek a fogyasztói árak, ezt a vásárlók már január 1-től tapasztalják az üzletlánc boltjaiban. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is hangsúlyozta: a cég arra számít, hogy az árcsökkenés miatt e termékek forgalma megnő, ahogy az év elején a sertéshús esetében is történt.


Auchan

Az áruházlánc ígéri, hogy a baromfihús, a tojás és friss tej áfacsökkentése által keletkező árcsökkenés 100 százalékát adja át a vásárlóknak. A forgalmi adó csökkenése az Auchan termékválasztékából összesen 190 terméket érint. Az MTI-nek jelezte: 27-ről 5 százalékra csökken az áfa a csirke-, a pulyka-, a kacsa-, a liba-, a tyúk- és a kakashús esetében (beleértve a vágási termékeket és belsőségeket is), feltéve, ha frissen hűtve vagy fagyasztva árulják a boltban.

Nem vonatkozik azonban az áfacsökkentés a fűszerezett, pácolt vagy panírozott  baromfitermékekre. A madártojás esetében például akkor csökken 5 százalékra az áfa, ha héjában és frissen értékesítik, főtt vagy tartósított formában nem. A friss tejnél a jelenlegi 5 százalékra csökken az áfa, de a csökkentés nem vonatkozik az UHT és ESL tejre, és a sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre.


A cigi drágul, a fröccs áfája 18 százalék lesz – A menzákon marad az áfakulcs

Jövőre ismét drágul a cigaretta, a jövedéki adó emelése miatt egy doboz ára 15 forinttal emelkedhet, miközben a sodort dohány csomagja ennél nagyobb mértékben, 56 forinttal drágulhat – még így is feleannyiba kerül majd, mint a cigaretta. Nem járnak jól azok sem, akik elektromos eszközökkel fogyasztanak nikotint: a töltőfolyadék után is kell jövedéki adót fizetni, vagyis itt is drágulás jöhet.


Az uniós kötelező adótartalom elérése miatt sorozatban három alkalommal megy fel a dohánytermékek ára. Az első lépésre idén szeptemberben került sor. A második januárban jön, azt jövő szeptemberben követi a harmadik – végül a cigaretta húszszálasra bővülő csomagjának az ára 1300 forint közelében is lehet. A jövedéki adót január elsején emelik, ám ekkor még nem jelenik meg a cigaretta árában. A tavasszal életbe lépő jövedéki szabályok nyomán a cigarettán adójegy helyett már zárjegy lesz majd, ezzel lekerül a papírszalagról az ár, így az adóemelések azonnal jelentkezhetnek.


Jövő áprilistól kisebb lehet az üzemanyagok jövedéki adója, miután az olajárak átlaga meghaladhatja az 50 dollárt (januártól nem változik az adó, mert a visszatekintő átlagár épp a határérték alatt maradt).
Biztosan olcsóbb lesz az internet-előfizetés, 27-ről 18 százalékra esik le az áfakulcs, ami az árakban 7 százalékost hoz (a szolgáltatók többsége ezt azonnal érvényesíti tarifáiban).


Az éttermeknél aligha lehet hasonlóra számítani, legalábbis tartósan, bár az áfakulcs januártól itt is 18 százalékra csökken, 2018-tól pedig már 9 százalékos terhet fizetnek a forgalmuk után a vendéglátósok. (Az akkortól 5 százalékos áfa mellé elvben 4 százalékos idegenforgalmi fejlesztési hozzájárulás is társul.) Mindennek januártól 7, egy évre rá pedig – az idei évhez képest – 14,2 százalékos árcsökkenést kellene eredményeznie, ám a hozzáértők szerint az éttermek nem fognak változtatni az árakon.


A munkahelyi étkeztetésben és a menzákon továbbra is 27 százalékos lesz az áfa. Emellett az éttermekben is csak a helyben készített ital és étel kap alacsonyabb kulcsot, tehát a bort 27, a fröccsöt viszont 18 százalékos áfával lehet majd kínálni.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!