Hírek

2017.03.28. 08:48

A kapitány nagyon csalódott volt

Sima vereséget szenvedett a magyar labdarúgó válogatott Lisszabonban, a portugálok 3-0-ra nyerték meg a vb-selejtezőt.

Pietsch Tibor/Nemzeti Sport

Ezzel Ma­gyar­országnak gyakorlatilag nincs esélye kijutni a jövő évi oroszországi tornára. Bernd Storck szövetségi kapitány roppant csalódottan nyilatkozott a mérkőzés után. Szerinte semmi sem úgy alakult, ahogyan azt a játékosokkal együtt eltervezték. Döntőnek nevezte a visszatérő igazságot: a magyar labdarúgók közel sem játszanak hétről hétre olyan szinten, mint a portugálok, és ez most is kiütközött. Ebből következik a 0-3 legnagyobb tanulsága:

„Minél több hasonló mérkőzésre van szükség. Ennyi néző előtt a mi futballistáink még nemigen játszhattak, ez is újdonság volt, ebből is tanulhatunk. A futballban olykor az aprónak tűnő részletek válnak döntővé. Pél­dául, ha az Eb-n szerzünk még egy gólt Portugália ellen, most nem a kontinens legjobbja ellen lépünk pályára Lisszabonban. De ez csak elmélet, a valóság, hogy ennek a mérkőzésnek a tapasztalatait is fel kell használnunk ahhoz, hogy tovább­fejlődhessünk.

Dolgozni kell, tanulni a hibákból, építeni a pozitívumokra, és ha ezt megtesszük, kis lépéseket tehetünk előre.”

Az első gól előtt kiszolgáltatott helyzetben volt, de Cris­tiano Ronaldo két lövése során bravúrral háríthatott volna a válogatott kapusa, Gulácsi Péter, aki szomorúan hagyta el az öltözőt, és talán éppen az elmaradt nagy védések miatt a saját teljesítményét kritikusan értékelte.

„A portugálok harmadik góljánál hibáztam – nyilatkozta Gulácsi. – Ronaldo szabadrúgásánál sajnos léptem egyet befelé, utólag nyilvánvaló, nem kellett volna. A portugálok odaállítottak két embert a sorfalunk mellé, és persze, hogy a labda ott jött el, ahonnan ők elugrottak. Még így is elérhettem volna, ahogy vetődtem, nem is voltam messze a labdától, ám az az egy lépés hiányzott.”

A másik két gólról nem tehetett az RB Leipzig kapuvédője, André Silva közelről gurított a kapujába, Ronaldo pedig…

„A lábak között rúgta el a labdát, ráadásul takarásból, semmit nem láttam a lövésből. Nagy kár volt ezekért a gólokért, mert a mérkőzés elején úgy éreztem, hogy rendben vagyunk – hangoztatta Gulácsi. – Nem csak a védekezésre koncentráltunk, próbáltunk futballozni, kellőképpen bátrak voltunk, ez szerintem dicséretre méltó. Persze jobb lett volna Szalai Ádámnak nagyobb támogatást nyújtva több helyzetet kialakítani és kevesebb gólt kapni, de az Európa-bajnok otthonában senkinek nincs könnyű dolga. A portugálok erejéről mindent elárul, hogy nem volt sok gólszerzési lehetőségük, ám ami adódott előttük, azt javarészt kihasználták.
A három-nullás végeredmény tökéletesen mutatja, miért őket emlegethetik nyár óta a kontinens legjobbjaiként. Nehéz megmondani, hogy ez a reális különbség, esetleg kisebb, netán nagyobb… Amit elterveztünk, egy ideig működött, nem szórtuk el a labdát, olykor talán még kontrolláltuk is a játékot, de amint az ellenfelünknek volt területe a támadásvezetésére, szélvészgyorsan a kapunk elé ért. Ha labdát vesztettünk, a portugálok közül néhányan eszméletlen sebességgel közlekedtek” – mondta a Leipzig kapusa.
Debütált a magyar válogatottban Paulo Vinícius. Vegyes érzések dolgoztak benne, hiszen büszke volt a bemutatkozás ténye miatt, az eredmény azonban lehangolta.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy magamra ölthettem a címeres mezt, de a lefújást követően semmi mást nem éreztem, csak csalódottságot. Nem ilyennek képzeltem az első meccsemet. Azzal tisztában voltam, hogy nem lesz könnyű a portugálok ellen játszani, de hogy ennyire nehéz lesz, nem gondoltam volna. A második gól után már nemigen volt esélyünk. A portugálok Európa legnevesebb klubjaiban szerepelnek, hétről hétre játszanak elképesztő iramú mérkőzéseket a topbajnokságokban, valamint a nemzetközi kupákban.

Tanulságos volt megtapasztalni, milyen ez a szint a nemzetközi futballban – és jó lenne egyszer erre eljutni. Most próbáltunk játszani, az első, illetve a második félidő első negyedórájában nem is futballoztunk rosszul. Ez természetesen kevés egy olyan csapattal szemben, mint amilyen a portugál. A jövőben arra kell törekednünk, hogy ne csak kétszer tizenöt percig játsszunk jól.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!