Hírek

2017.03.27. 09:36

Egyszülős Központ indul áprilisban

Már nem kell sokat várni, április 2-án elindul a gyerekeiket egyedül nevelő szülőket segítő Egyszülős Központ.

MW Központi Szerkesztőség

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és az Emmi által félmilliárd forinttal támogatott – online is elérhető – budapesti szolgáltató legfontosabb feladata a szülők képviselete lesz.

Magyarországon körülbelül 300 ezer egyszülős család él, és több mint félmillió gyermeket nevelnek támogatás nélkül és egyedül a családban. Az emberek többnyire idilli módon képzelik el az életüket: anya, apa, gyerekek, kiskutya, kismacska és egy szép ház. Sajnos azonban sokak sorsa nem így alakul – figyelmeztet  Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője. Hozzátette: még mindig tabutéma Magyarországon arról beszélni, hogy vannak csonka családok. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány azért jött létre 2005-ben, hogy segítse ezeket a szülőket, akiket mind a mai napig gyakran negatív megkülönböztetés ér.

Az egyszülős családok világnapja alkalmából, március 21-én publikálták az általuk végzett felmérés eredményét, amely a gyermeküket egyedül nevelő szülők problémáiról gyűjtött információt. Az online kérdőívet több mint ezren, fele-fele arányban fővárosiak és vidékiek töltötték ki. A válaszadók csaknem 90 százaléka jelenleg is egyedül neveli gyermekét, több mint fele egy gyermekkel maradt magára, és szintén a felénél több képviseli a 35–44 éves korosztályt.

A válaszadók az elszigetelődést jelölték meg a legnagyobb problémának. Másodikként az anyagi gondokat, harmadikként pedig a gyermekekkel kapcsolatos szervezési ügyeket és a mindennapi logisztikai feladatokat – különóra, felügyelet, nyári tábor – nevezték meg. A megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy anyagilag és lelkileg is nehéz helyzetben van, és segítségre sem tud számítani.

Ezek nagyon beszédes és megdöbbentő számok – fűzte hozzá Nagy Anna, aki felhívta a figyelmet, hogy április 2-án az ő megsegítésükre indul el a fővárosban az Egyszülős Központ. A központ tervezett tevékenységei közül a legfontosabb az egyedüliek jogainak és érdekeinek képviselete, amelyet az információnyújtás, a jogi tanácsadás és a lelki problémák segítése, pszichológiai tanácsadás követ. Ezeket a szolgáltatásokat a szülők ráadásul online is el tudják majd érni.

Csereberélnek

A krízishelyzetben nyújtott segítség néha szó szerint életmentő – emelte ki Nagy Anna, az alapítvány elnöke. Az eddigi tapasztalatokból az is kiderül, hogy az egyszülős családok sok esetben maguk is szívesen segítenek egymásnak. Ezt példázza az egyik legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon létrehozott Egyszülős cserebere elnevezésű zárt csoport, ahol már elindult egyfajta kölcsönös segítségnyújtás.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!