Hírek

2017.03.29. 08:30

Megállíthatatlan a cukorbetegség

​A legtöbb pénzt a cukorbetegségek kezelésére, valamint a szív-és érrendszeri betegségek gyógyítására költi az egészségbiztosítási kassza. Egyes szívbetegségek aránya megduplázódott tíz év alatt.

MW Központi Szerkesztőség

Toronymagasan a cukorbetegségek, valamint a szív- és érrendszeri kórtünetek kezelésére fordítja a legtöbb pénzt az állam. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kétszer annyit fordított a páciensek gyógyítására, mint például az agyi katasztrófán (stroke-on) átesett betegekre. A gyógyszerkiadások növekedésén nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt 15 évben hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon – mondta korábban lapunknak Kempler Péter. A Magyar Diabetes Társaság elnöke kifejtette: támogatott vércukorcsökkentő készítményt 772 ezer ember váltott ki 2014-ben, de több százezren lehetnek, akik nem tudnak róla, hogy cukorbetegek, így legalább egymillió magyart érinthet ez a népbetegség. Naponta kilencen halnak meg Magyarországon diabéteszben és percenként három lábat vágnak le a világon a betegség szövődménye miatt.

A gyógyszerkiadások második helyén az úgynevezett ischaemiás szívbetegség áll, amely a szívizom elégtelen vérellátásából adódik. A harmadik helyre a szívbetegségek egyéb típusai kerültek, évi 35 milliárd forintos költséggel. Az ischaemiás szívbetegek száma is megduplázódott 2003-hoz képest, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tízezer lakosból legalább 1500-an szenvednek valamilyen szívbetegségben hazánkban.

A betegségcsoportoknál fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok nem tartalmazzák a külföldön igénybe vett, a nemzetközi kasszából kifizetett ellátások adatait, mert azok többéves eltolódással kerülnek be az adatbázisokba – írta az Emmi.

A listán negyedik helyen áll a veseelégtelenségben szenvedő betegek gyógyítása, ötödik a magas vérnyomásos betegek kezelése, hatodik helyen az emésztőszervek rosszindulatú daganatainak kezelése áll. Tüdőrákban és vastagbélrákban Magyarországon halnak meg a legtöbben az Európai Unióban. Az ilyen típusú betegségekre 2015-ben 33,2 milliárd forintot fizetett ki az egészségbiztosító. Nem véletlen, hogy 2017 őszétől uniós forrásból új szűrőprogramot vezetnek be Magyarországon, mégpedig a vastagbélszűrést. Vastagbéldaganatot évente tízezer embernél diagnosztizálnak.

A legdrágább betegségek listájának hetedik helyén az idült alsó légúti betegségek – mint a bronchitis és az asztma – állnak. A nyolcadik és a kilencedik helyen a nyirok- és vérképző szervek rosszindulatú daganatai és az emlődaganat állnak.

A listán a tizedik helyen lévő agyi érbetegségek kezelése pedig évi 22,3 milliárd forintba került. Magyarországon évente 18 ezren halnak meg stroke-ban, vagyis szélütésben.

Alattomos kór

A cukorbetegséggel az az egyik legnagyobb gond, hogy nehéz diagnosztizálni. Nincsenek jellemző tünetei, amik panaszokat okoznának, ezért sokszor csak akkor derül ki, hogy mi a baj, amikor már a szövődmények miatt szemészeti vagy idegrendszeri panaszok is vannak. Az 1-es típusú cukorbetegség  oka az inzulinhiány. A 2-es típusú cukorbetegség esetén csökken az inzulin iránti érzékenység, inzulin­rezisztencia alakul ki, és ehhez társul az inzulinelválasztás károsodása.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!