Hírek

2017.03.23. 08:04

Megvétóznánk Bécset, ha meglépi

Az Ausztriában dolgozó magyarok családtámogatásának tervezett csökkentésével az osztrák kormány megszegné az unióban érvényes egyenlő bánásmód követelményét. Ilyen ügyekben azonban a tagországoknak egyeztetniük kell az EU-val.

G. Juhász Judit

Ha valamely uniós ország változtatni szeretne valamelyik érvényes jogi szabályozáson, akkor meg kell kérdeznie az Európai Uniót az ügyben – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) kedden. A miniszter a bécsi kormány tervére reagált, amely csökkentené az Ausztriában dolgozó külföldiek, így a magyarok családtámogatásának összegét. Hangsúlyozta, hogy ilyen ügyekben egyetlen tagország sem cselekedhet egyoldalúan.

Balog Zoltán emlékeztetett rá: Ausztria is beleegyezett abba, hogy az Európai Unióban érvényesülnie kell az egyenlő bánásmódnak. Az ORF tudósításában idézték Orbán Viktor korábbi nyilatkozatát, mondván, Magyarország barátságtalannak tartja Ausztria tervezett lépését. Az osztrák állami tévé műsorában elhangzott az is, hogy a döntés több ezer olyan, Ausztriában dolgozó magyart érinthet, akiknek gyermekei itthon élnek.
A rendelkezéssel ugyanis a családi pótlék a felére csökkenhet, ami nagy érvágás lenne honfitársainknak. Magyar­országon havonta körülbelül 40 euró családi támogatás jár gyermekenként, míg az Ausztriában meghaladja a 130 eurót.

Csak öt szolgálati év elteltével fizetnének

Mint ismert, Sebastian Kurz külügyi és integrációs miniszter javaslata alapján az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után fizetett szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák, ráadásul az osztrák állam csak öt év elteltével kezdené folyósítani az összeget. Kurz javaslata szerint az állását elveszítő külföldinek vissza kellene utaznia saját uniós országába vagy egy másikba, ahol munkát talál, azaz mindenképpen el kellene hagynia Ausztriát. A hangzatos bejelentés egyesek szerint sokkal inkább tűnik kommunikációs fogásnak, mint valódi szociálpolitikai reformnak. Bár tény, sokakat bosszant, hogy például egy munka nélküli uniós vendégmunkás (bevándorló) mekkora támogatásokhoz juthat egy osztrák gazdához képest. (Ebből pedig a bevándorlást ellenző Szabadságpárt szerezhet politikai tőkét.)

Kurz úgy véli, az uniónak sokkal inkább a fontos témákkal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy „beavatkozna” a szociális és egészségügyi kérdésekbe. Kijelentette: elismeri a személyek unión belüli szabad áramlásának jogát, de a hiányosságokat ellensúlyozni kell – idézte a miniszter szavait a Kronen Zeitung osztrák lap.

Magyar munkavállalók az osztrák piacon

Az Osztrák Közfoglalkoztatási Szolgálat (AMS) szerint Ausztriában 2015-ben nagyjából 615 ezer külföldi, köztük közel 71 ezer magyar állampolgár vállalt munkát.
A Kronen Zeitung lap úgy tudja, 2014 óta 105 ezerről 170 ezerre nőtt az uniós országokból érkező munkavállalók száma, a munkanélküliek 30 százaléka nem osztrák állampolgár, és közülük 50 ezren uniós tagállamból érkeztek. Az uniós munkavállalók megkapták a támogatást akkor is, ha csak rövid ideig dolgoztak az országban. Az Ausztriában élő munka nélküli kelet-európaiak száma 2011 óta 200 százalékkal, ötvenezerre nőtt. Ők is megkapják az ellátást. A negyedik legnagyobb csoportot a magyar munkavállalók alkotják – írta az osztrák lap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!