Hírek

2017.03.21. 08:59

Nem lesz vagyonadó

Semmilyen új adó kialakításán nem dolgozik és nem is tervez semmilyen vagyonadót a kormány – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Időknek adott interjújában. Inkább a feketegazdaság kifehérítési programjával folytatják az állami bevételek növelését.

MW Központi Szerkesztőség

Megdöbbentő, hogy bár majdnem egy év még hátravan a választásokig, a szocia­listák már most adóemelésen gondolkodnak – így kommentálta a Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy az MSZP vagyonadót vezetne be, ha 2018-ban hatalomra kerülne.

Az MSZP vagyonadós programjáról a párt miniszterelnök-aspiránsa, Botka László beszélt a napokban. Az így nyert pénzeket a szegényebbek támogatására fordítanák.

Még egy sarc már adózott jövedelemre?

A miniszter leszögezte: helytelen megsarcolni azokat, akik adózott jövedelemből vesznek otthont a családjuknak. A kormány semmiféle új adó bevezetését nem tervezi. „Az állami bevételeket a tehernövelés helyett úgy garantáljuk, hogy visszaszorítjuk a feketegazdaságot, vagyis megpróbáljuk minden érintettől beszedni az előírt adót” – mondta a tárcavezető. A szaktárca már dolgozik az újabb intézkedésen, így a cégek számlázását is bekötik majd az adóhivatalhoz. Ezt a célt szolgálta korábban az online pénztárgépek rendszerbe állítása és a közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus adóhivatali szisztéma elindítása: az intézkedések az elmúlt két évben két-háromszázmilliárd forintnyi többletbevételt hoztak. A digitalizáció révén hamarosan újabb elemmel bővül a NAV feketegazdaság elleni eszköztára.


Munkahelyteremtés, adócsökkentés

„Idén felgyorsítjuk azt a munkát, amely az online­ számlázás bevezetéséhez szükséges, így a jövőben a vállalkozások legfontosabb pénzügyi adatait is láthatja majd az adóhatóság” – mondta Varga Mihály. Szavait nyomatékosítva úgy fogalmazott: nem tartja erkölcsös és észszerű gondolatnak újabb közteherrel sarcolni azokat, akik legális, adózott jövedelemből vásároltak például otthont maguknak vagy a családjuknak. „Bármilyen új vagyonadó ötletét nem lehet támogatni a mai viszonyok között” – húzta alá.

A miniszter a középosztály szélesítéséről is ejtett néhány szót. Úgy véli, ha hasonló nívón szeretnénk élni, mint Nyugat-Európa egyes népei, akkor a következő években Magyarországon jobb minőségű munkára, nagy hozzáadott értékre és versenyképes gazdaságra van szükség. Ezt munkahelyteremtéssel és az adók csökkentésével támogathatja a mindenkori kormány. Ám a segélyezés – ellenzéki ígéretekben szereplő – előtérbe helyezése, a teljesítménytől és a szociális helyzettől független állami támogatások kifizetése ezzel csak ellentétes hatást válthatna ki.
Az utóbbi időszak adóbevételi adatainak fényében egyébként korántsem tűnik csekélynek az a háromszázmilliár­dos tétel, amelyet az MSZP a vagyonadóból szeretne évente beszedni. Érdemes felidézni: például tavaly 1700 milliárd­ forint folyt be személyi jövedelemadó címén a közkasszába, az új szocialista közteher tehát a 4,5 millió polgár által lerótt éves összeg hatodát tenné ki. Megemlíthető az is, hogy a cégek a múlt évben hétszázmilliárd forintot róttak le társasági adóként, a tervezett ellenzéki adó ennek majdnem a fele volna.

A béralku eredménye

Nagyon komoly mértékben, 10 százalékkal nőttek a keresetek januárban az egy évvel korábbihoz képest, ami mutatja, hogy a tavaly megkötött bérnövekedési és adócsökkentési megállapodásnak már januárban jelentős hatása volt – mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn. Varga Mihály a KSH friss adataira reagálva hozzátette: a nettó keresetek már több mint 4 éve töretlenül nőnek. Kitért arra is, hogy az alkalmazottak létszáma 102 ezerrel, ezen belül a versenyszférában 87 ezerrel emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest, ilyen mértékű emelkedésre nem volt példa 2001, az adatszolgáltatás kezdete óta.

Örömteli, hogy az új munkahelyek elsősorban a versenyszférában jöttek létre, a közszféra létszáma csökkent – jegyezte meg. A kiskereskedelmi szektort érintő törvénymódosítási kezdeményezésről kérdésre válaszolva elmondta: április végéig van lehetőség döntéseket hozni az ügyben, hogy május elején a parlament elé lehessen terjeszteni a törvénymódosítást.

„Fizessenek a gazdagok” – de ki számít annak?

Az MSZP vagyonadós programjáról – régről ismerős a „fizessenek a gazdagok” szlogen – a párt miniszterelnök-aspiránsa, Botka László beszélt. Közlése szerint ha hatalomra jutnának, akkor az új adóval évente 300 milliárd forintot szednének be a szocialisták által gazdagoknak minősített személyektől, az így elvont pénzeket pedig a szegényebbek támogatására fordítanák. Vélhetőleg bizonyos ingatlanokra, vagyontárgyakra és fizetésekre vetnék ki az új terhet (egymilliós fizetés, tízmilliós autó stb.).
A vagyonadóból nagyjából annyit szedne be az MSZP, mint amennyit tavaly a dohányosok befizettek a cigaretta és más dohánytermékek után felszámított jövedéki adóból. Utóbbi tétel ugyanis megközelítette a háromszázmilliárd forintot.

Az pedig különösen érdekes színben tünteti fel a baloldali terveket, hogy idén nagyjából hetvenmilliárd forintos befizetés lehet bankadó címén a költségvetésbe. Ennél négyszer többet venne ki a társadalom zsebéből az MSZP vagyonadója.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!