Hírek

2017.04.21. 22:45

Terror Párizs szívében

Rendőrök elleni merényletkísérlet miatt korábban 20 évre ítélték Karim Cheurfit, a csütörtöki párizsi merénylőt, aki egy rendőrt megölt a Champs-Élysées-n, majd őt is lelőtték.

MW Központi Szerkesztőség

Az antwerpeni rendőrségen tisztázta magát tegnap az a férfi, akit a francia hatóságok köröztek, mert összefüggésbe hozták a csütörtök esti párizsi merénylettel – jelentette be tegnap a belgiumi rendőrség.

Három nappal a francia elnökválasztás előtt érte az újab terrortámadás Párizst: a Champs-Élysées sugárúton, a Diadalív közelében egy férfi automata fegyverrel tüzet nyitott egy rendőrbuszra. Egy rendőr életét vesztette, két másik és egy járókelő könnyebb sérüléseket szenvedett. A támadót a rendőrök agyonlőtték. Az Iszlám Állam terrorszervezet szinte azonnal bejelentette: a merényletet Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája követte  el – adta hírül a Franceinfo portál.


A francia hatóságok 50 ezer rendőrt osztottak be vasárnapra, a francia elnökválasztás első fordulójára, és minden elit egységet riadókészültségbe he­lyeztek – mondta Bernard Ca­zeneuve miniszterelnök a kormány biztonsági kabinetjének tegnapi tanácskozása után. Tudatta: „Nem engedhetjük meg, hogy bármi is megzavarja az ország demokratikus folyamatait. Nem szabad hagynunk magunkat megfélemlíteni, manipulálni, mert az az ellenségnek kedvez.”


Az agyonlőtt merénylő kilétét a rendőrség nem hozta nyilvánosságra. Francia lapinformációk szerint a tettes, a 39 éves Karim Cheurfi Franciaországban született, francia állampolgár. Autójában lőszereket, két konyhakést, metszőollót és egy Koránt találtak – tudta meg ügyészségi forrásokból a Franceinfo.­

Karim Cheurfit 2003-ban 20 év börtönre ítélték három, rendőrök ellen elkövetett merényletkísérlet miatt. Büntetését később 15 évre csökkentették, végül – még így is idő előtt – 2015 végén szabadult.

Idén februárban újra letartóztatták, majd bizonyítékok ­hiányában szabadlábra helyezték. A rendőrség tegnap őrizetbe vette és kihallgatta a merénylő három hozzátartozóját, lakásaikban házkutatást tartottak.

Felmérések szerint vasárnap várhatóan a centrista Emmanuel Macron kapja a legtöbb voksot

Teljesen új helyzetet teremtett az elnökválasztás véghajrája előtti párizsi lövöldözés – vélekedett Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő. Azt mondta, a várakozásokkal ellentétben nem volt kiemelt téma a kampányban a terrorizmus és a biztonság, a korrupción kívül más komoly ügy nem igazán került szóba. A lövöldözés Marine Le Pennek, a Nemzeti Front vezetőjének „kedvező”, az ő napirendjébe illeszkedik.

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját. A legfrissebb felmérések szerint a centrista Emmanuel Macron korábbi (volt szo­cia­lista párti) gazdasági miniszter kapja majd a legtöbb voksot a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt.

Ha ők ketten jutnak be a május eleji második fordulóba, akkor a felmérések szerint az újabban magát liberálisként leíró Macron lehet a következő francia elnök. A jelöltek, Marine Le Pen, François Fillon és Emmanuel Macron a párizsi merénylet után lemondták utolsó vidéki kampányútjaikat.

a Champs-Élysées-n, majd őt is lelőtték. MW Központi Szerkesztőség -->

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!