Jelentés

2022.12.30. 09:04

Kora tavaszias idővel búcsúzik a 2022

Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban rendkívül meleg levegő alakította a Kárpát-medence időjárását, így több napi melegrekord is megdőlt.

Zs.J.

Fotó: Szakony Attila

Az időjárás egy évvel később ismétli önmagát, rekordokra most is van esély a következő napokban, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2021 december vége január eleje

Az év legvége aztán jelentős melegedést hozott. 31-én az északkeleti megyék kivételével általában 15 fok köré melegedett a levegő. Fertőrákoson 18,0 °C volt a csúcsérték, ami új országos napi rekord. A szokatlanul enyhe időjárás folytatódott január első napjain is, újabb országos rekordokkal. Január 1-jén Főnyeden (17,5 °C), 4-én Drávaszabolcson (15,7 °C), 5-én Sellyén (18,2 °C) született új országos maximum rekord.

És mi várható most, év végén (Forrás: koponyeg.hu)

Péntek

Erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő lesz. A nap első felében délen és keleten többfelé, máshol elszórtan várható eső, záporeső. A délnyugati szél északnyugatira fordul és átmenetileg megerősödik. 6 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.

Szilveszter napja

Az ország északkeleti felén egész nap borult, párás, néhol tartósan ködös idő lesz. A délnyugati tájakon ugyanakkor fátyolfelhők szűrte napsütés is valószínű. 5 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.  A déli szél megélénkül.

Újév napja

Eleinte csak északon lesz ködfelhőzet, majd mindenhol beborul az ég. Szitálás, ködszitálás előfordulhat. 7-13 fok körüli értékeket mérhetünk. A délies szél több helyen lesz élénk.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Folytatódik a frontmentes, téli időjárás. A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. A hajnali fagy, illetve a párás levegő a krónikus ízületi megbetegedésben szenvedők tüneteit erősítheti, a beteg testrész fájdalma fokozódhat, illetve mozgástere beszűkülhet. Az érintett végtagok ébredés utáni alapos átmozgatása sokat javíthat a tüneteken. A párásság a krónikus légúti betegeknek sem kedvez, panaszaik és tüneteik felerősödhetnek. A párás levegő kifejezetten kedvez a légúti fertőzéssel járó megbetegedések terjedésének, ezért várhatóan megszaporodnak a légúti megbetegedések is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!